shareit

Най-богатият румънец отива в затвора

| от |

Две години и половина в затвора ще лежи най-богатият човек в Румъния Йон Никулае. Той е осъден за незаконно финансиране на президенстката кампания в Румъния през 2009 година. Присъдата не подлежи на обжалване.

Заедно с бизнесмена Апелативният съд в Букурещ осъди и бившият функционер на Социалдемократическата партия на Румъния Джордже Станку, както и още двама бизнесмени.

Според обвинителния акт Станку е „използвал влиянието си“, за да осигури от Никулае незаконно финансиране с 1 милион евро на предизборната кампания на кандидата за президент Мирча Джоана. В замяна Йон Никула е поискал да бъдат назначение негови хора в правителството на Джоана, които да лобират за проектите, които са в негов интерес. Мирча Джоана обаче загуби изборите от Траян Бъсеску.
Парите от Никулае е трябвало да се прехвърлят на части от участващи в кампанията фирми. В крайна сметка общо 150 000 евро са били платени от румънския богаташ, чието състояние е оценено на 1 милиард евро.
Никулае е собственик на румънско-британската агропромишлена и финансова група „ИнтерАгро“. Тя работи в сферата на селското стопанство, химическата промишленост, туризма и енергетиката. През м.г. групата е затворила много от торовите си заводи заради повишаването на цените на природния газ. Никулае обвини за срива на отрасъла правителството, което се придържа към предписанията и политиките на МВФ за либерализацията на енергийния сектор.

60-годишният Никулае е участник и в скандал с доставки на държавен газ за частни компании на цени, по-ниски от пазарните.

В Румъния вече бяха осъдени и няколко високопоставени политици, сред които и бивши министри. Преди дни дори финансовият министър Дариус Вълков подаде оставка, след като му бяха обвинения за злоупотреба с власт.

 
 
Коментарите са изключени за Най-богатият румънец отива в затвора