shareit

На събор в град Земен

| от |

Този пролетен празник е посветен на Земенския манастир и на неговата черква, която носи името „Св. Йоан Богослов“. Поводът е, че през 1830 год. тя е преосветена и започва да действа в рамките на Българската Патриаршия, inLife беше на събитието и ни предоставя този фоторазказ.


1

През 1867 г. майстор Миленко от Блатечница завършва разрушената ограда на манастира и така е възстановена цялата обител. Самата църковна сграда никога не е била разрушавана и именно това я превръща в един от най-ценните културно-исторически паметници в България. Земенският манастир, който съществува от 11 век е паметник под закрилата на ЮНЕСКО.

2

„ДА ПРЕБЪДЕШ ГОРДО ВЪВ ВРЕМЕТО!“ – вчерашният ден доказа този девиз на Община Земен!
В наши дни съборът не е загубил нищо от очарованието си – песни и танци, на които се наслаждават и млади, и стари. И разбира се – усещането за празника, което носи всяко кътче от това прелестно място. Участието на 7 фолклорни състава в традиционното надиграване, усмивките на прекрасните дечица, стотиците земенчани и приятели на Земен и манастира, молебена за здраве и берекет, традиционният курбан… Всичко това превърна празника на манастира в един незабравим момент!

4

 
 
Коментарите са изключени за На събор в град Земен