shareit

МВР пусна кадри от ареста на Ценко Чоков

| от chronicle.bg |

МВР разпространи кадри от специализираната полицейска акция в Галиче, при която бяха задържани 12 души, сред които кмета на селото Ценко Чоков. Чоков е задържан като ръководител на организирана престъпна група. Досъдебното производство по случая е образувано още през февруари 2016 година. Използвани са и СРС-та.

В процеса на работа са събирани доказателства за съществуването на групата, а при операцията до момента са задържани 12 души, от тях 8 вече са привлечени като обвиняеми. Извършени са над 45 претърсвания, обиски и изземвания от домове, разпитани са над 20 свидетели, повечето – пред съдия. Иззети са многобройни веществени доказателства, свързани с изясняване на дейността на групата

Престъпната група се е занимавала с лихварска дейност, имотни измами; побои и нанасяне на средни телесни повреди спрямо жители на с. Галиче; изнудвания и отвличания спрямо хора, на които са давани заеми и впоследствие са искани лихви.

Като ръководител на групата е определен Ценко Чоков, спрямо него са повдигнати обвинения и за още 5 престъпления, сред които нанасяне на средна телесна повреда, отвличане, лихварска дейност. Такива обвинения са предявени и спрямо сина му – Мартин (19г.), като към него има обвинение и за хулиганска дейност и изнудвания.

Иззети са множество веществени доказателства – около 14 хиляди лева от дома на Ценко Чоков, 3 800 лева от дома на Мартин Чоков, множество нотариални актове, пълномощни, тефтери с предоставяни различни суми; дебитни карти; наркотични вещества. От показанията на свидетелите става ясна организацията по принцип и дейността на групата, както и отделните действия, за които посочените са привлечени като обвиняеми. Най-често отпусканите заеми са били от 100 до 300 лв., при лихва от 20%, като периодът, за който са анализирани данните е от 2013 г.

„Работата на разследващите бе в условия на страх и недоверие, трудно бяха събирани показания, но към настоящия момент считаме, че имаме достатъчно доказателства, които ще представим на Специализирания съд“, каза апелативния прокурор Даниела Попова.

 
 
Коментарите са изключени за МВР пусна кадри от ареста на Ценко Чоков

Повече информация Виж всички