shareit

МВР: Пренареждане

| от |

За по-малко от 10 дни силовите структури на МВР преминаха през динамична обработка от типа „Пълна промяна”. След рокади по върхушката заваляха и оставки. Обратното броене на МВР пренареждането започна с влизането в сила на новия Закон за МВР. По силата на новите разпоредби бяха отнети разследващите и полицейски правомощия на ДАНС, а ГДБОП се върна обратно във вътрешното ведомство. Освен това се възстанови правото на президента да назначава със свой указ шефа на ДАНС, главния секретар на МВР и председателя на службата, която отговаря за специалните разузнавателни средства – ДАТО.

На 23 февруари стана ясно, че председателят на ДАНС Владимир Писанчев, е предприел серия преназначения.Той е запазил при себе по-голямата част от над 150-те служители, които бяха преместени в ДАНС през лятото на 2013 година. Според новия закон обаче, те няма да имат право да се занимават с оперативни и разследващи действия. Преназначения бяха направени по преценка на самия Писанчев.

За сметка на това ГДБОП е оставена да работи в съкратен състав под шапката на МВР, въпреки че ще й бъдат прехвърлени разработките и архивите от агенцията.

Писанчев застана начело на ДАНС след скандала с Делян Пеевски. Той бе избран с гласовете на БСП и ДПС и очаквано се противопостави остро на намеренията на кабинета на ГЕРБ да прокара закона за МВР. Въпреки това промените влязоха в сила с подкрепата на Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

Ден по-скъсно, на 24 февруари бившият ръководител на СДВР Ивайло Спиридонов бе назначен за временен директор на ГДБОП. По време на правителството на Пламен Орешарски изпълняваше длъжността директор на столичната дирекция на полицията. Начело на Главна дирекция „Национална полиция” застана колегата на Спиридонов – Христо Терзийски от СДВР. Бойко Борисов е категоричен, че главния секретар Светлозар Лазаров, назначен на поста си за срок от 5 години в последния момент от предишното правителство, ще остане на мястото си. До момента и Писанчев, и Лазаров са ревностно пазени от премиера, който не дава и дума да се обели за тяхното отстраняване. Министър-председателят заяви, че Пламен Орешарски е единствения отговорен за „Червей”, защото той „ги е карал да вършат, каквото вършат“.

В акцията „Пълна промяна” следва оставката на заместничката на Писанчев – Ваня Стефанова на 27 февруари. Твърди се, че напускането на Стефанова е свързано със скандалната разработка „Червей”, тъй като незаконното подлушване е било съгласувано именно с нея. На свой ред Стефанова би трябвало да е съгласувала действията по „Червей” с Писанчев, но с оставката си спасява кожата му.

Очакваше се след празниците на заседанието на Министерския съвет да се реши съдбата на главния секретар Светлозар Лазаров, за който се разкри, че е бил наясно с разработката „Червей”. Това обаче не се случи, тъй като вътрешният министър Веселин Вучков изпревари събитията и подаде оставката си. Мотивът – в петък той поискал от Бойко Борисов смяна на ръководителите на ДАНС и главния секретар Светлозар Лазаров. Оставката бе приета от премиера. Остана въпроса дали Вучков не си намери просто повод да излезе чист от играта и какви са личните му причини за оставка, за които загатна вицепремиера Меглена Кунева.

Цветан Цветанов до последно се надяваше, че оставката на Веселин Вучков е мираж. Уви, бившият силов министър остана с още един играч по-малко. Вучков последва примера на близката до Цветанов председателка на Софийския градски съд Владимира Янева, която се оттегли на 24 февруари заради разработката „Червей”.

 
 
Коментарите са изключени за МВР: Пренареждане