Миналият през „Кремиковци“ Arcelor Mittal напуска Русия заради санкциите

| от |

Индийският милиардер Лакшми Митал продава металургичния си комбинат, закупен през 2008 г. от „Северстал“ срещу над $700 млн.

Бившият собственик на „Кремиковци“ АД, най-голямата металургична компания в света ArcelorMittal („Арселор Митал“) е взела решение да напусне руския пазар. Това разкрива водещият руски бизнес-всекидневник „Коммерсантъ“.

Федералната антимонополна служба на Руската федерация (РФ) одобри продажбата на активите на индийския милиардер Лакшми Митал в Кузбас – те са изкупени през 2008 г. от местния гигант „Северстал“.

ArcelorMittal

Новият собственик на 100% от акциите на холандската Kuzbass Holdings, която контролира руският въгледобивен гигант ОАО «Угольная компания «Северный Кузбасс» ще е «Националная топливная компания» (НТК). Не се съобщава стойността на сделката, но преди 7 години те са закупени от гиганта на Митал срещу 720 млн. долара.

Според неназован източник на „Коммерсантъ“ обаче, руският офис на люксембургския гигант „Арселор Митал“ е започнал да търси купувач още пред година и половина. От думите му става ясно, че отгоре на чисто финансовите, се е появил и политически мотив: „Търсенето на купувач е форсирано след историята с Крим“. В сайта на руския комбинат Chronicle.bg видя, че дружеството разпродава на търгове тежката техника, което потвърждава информацията на руски медии за напускането на „Арселор митал“.

ArcelorMittal3През май 2014 г. „Арселор Митал“ бе сред компаниите, които се изказаха срещу ожесточаването на санкциите срещу властите в Москва. Но новите наказателни мерки срещу РФ са въведени към края на изминалото лято и това принуди най-големия производител на стомана в света да побърза с продажбата на активите си.

„Арселор митал“ е пореден едър играч, който спира работа в Русия заради икономическата и геополитическата нестабилност

Така, през ноември м.г. американският концерн Аlcoa, специализиран в добива на алуминий, също обяви за на пускането на руския пазар, след като продаде завода си в градчето Малая Калитва.

Николай Марченко

 
 
Коментарите са изключени за Миналият през „Кремиковци“ Arcelor Mittal напуска Русия заради санкциите