Международните медии за наводненията в България

| от |

Вчера и днес международни издания предадоха за кошмарните наводнения в Североизточна България. Ето част от основните заглваия на международните медии.

1403200666

Бури, придружени с проливни дъждове и градушка, се стовариха на 19 юни над североизточната част на България, наводнявайки множество селища и предизвиквайки смъртта на около 10 души, съобщава вестник Le Monde. Изданието посочва, че в четвъртък буря е ударила Варна, а кварталът Аспарухово е бил под вода. Според очевидци водата е достигала до два метра. Кварталът се намира под хълм, чиято гора е била изсечена незаконно. В района на Велико Търново пътят, който свързва Румъния с Турция, е бил затворен заради лошото време. В региона са евакуирани 40 души. Други 150 души са били изселени в региона на Добрич.

Най-малко 12 души са загинали при наводненията в Източна България, които бяха предизвикани от проливни дъждове, съобщава Canada.com. В същото време, неопределен брой хора са в неизвестност след тежките дъждове и последвалите наводнения. Полицията в най-тежко засегнатия град – Варна, потвърди смъртта на 10 души, чиито тела са извадени от водите. Все още не е ясно колко души са изчезнали.

Още две тела бяха извадени от калните води в региона на град Добрич.

Голямото българско пристанище Варна днес лекува раните си, след като в четвъртък внезапна вълна уби най-малко 11 души, предизвиквайки полемика в страната, коментира френският вестник Le Figaro. Вчера вечерта силна буря се стовари върху региона, над който от седмици валят дъждове, освобождавайки приливна вълна от хълм, който се намира край предградие на града. Без да чакат резултатите от разследването, местните жители обвиниха нелегалното изсичане на близката гора за катастрофата, коментира вестникът.
Най-малко 12 души са станали жертва на силните дъждове и наводненията в североизточните части на България, съобщава ирландският Independent. Изданието посочва, че до момента са намерени телата на 12 души, а още няколко души са в неизвестност и не се знае каква е съдбата им. Спасителни екипи се грижат за транспортирането на засегнатите хора до временни центрове за подслон.

Поройни дъждове причиниха големи наводнения в България, съобщава Рan Armenian Net .
В резултат на стихията са загинали най-малко 10 души. Най-тежко е положението в българския черноморски град Варна Прекъснато е електроснабдяването в част от града. „Трагедията е много голяма. Тук съм на улицата в Аспарухово. Улицата я няма, къщите ги няма, колите са една върху друга”, заяви кметът на града Иван Портних.

Най-малко десет души загинаха в наводненията, които обхванаха черноморския град Варна, съобщава македонската телевизия Алфа. По данни на МВР сред загиналите са и две деца, а трима се водят за изчезнали. Телевизията посочва, че български медии са излъчили кадри, в които се вижда, че градът е под вода, а на места водата достигала и до един метър.

Десет души загинаха след като проливни дъждове и причинени от тях наводнения връхлетяха българския черноморски крайбрежен град Варна, предаде Анадолската агенция. Хиляди коли бяха изпотрошени и бяха нанесени щети от стихията на много къщи в квартал Аспарухово.

4771ac9a6fbd1e402d45266371e4299e
Вътрешният министър на България Цветелин Йончев заяви, че се очакват още дъждове в Северна и Източна България. Всички органи работят, за да овладеят ситуацията.

Най-малко 10 души загинаха по време на наводненията в българския пристанищен град Варна, намиращ се на брега на Черно море, предаде словашката информационна агенция TASR: .
Телевизионните репортажи показаха преобърнати коли по улиците на града. Прекъснато е електрозахранването в един от кварталите на града.

„Това е много голяма трагедия. В момента съм в квартал Аспарухово. Няма ги улиците, Няма ги къщите, колите са една върху друга”, заяви кметът на Варна Иван Портних.
В Средна България, в град Килифарево, пожарникарите евакуираха от домовете им 11 души.
Улиците на града са наводнени, нанесени са щети на къщите в засегнатите села и градове, сред които и няколко села в околностите на столицата София.

HRT: Десет души загинаха, а трима са безследно изчезнали при наводненията в Североизточна България

Десет души загинаха, а трима са безследно изчезнали в следствие на наводненията, обхванали Североизточна България, съобщи HRT.

Това бе съобщено от българския вътрешен министър Цветелин Йовчев.

„Телата на 9 души, сред които и две деца са намерени в Аспарухово, квартал на най-големия български черноморски град Варна. Едно тяло е намерено в околностите на Добрич, в близост до река Дунав. Ситуацията започва да се нормализира, но все още остава критична”, заяви Йовчев.

Sky news: Наводненията в България отнеха живота на 11 души

Най-малко 11 души, сред които 2 деца са загинали по време на наводненията, причинени от проливните дъждове, обхванали България, съобщи Sky news.

Коли бяха завлечени в Черно море от придошлата вода, която заля град Варна.Нанесени са щети на много къщи в града.

Големи части от балканската държава бяха обхванати от силни дъждове и мощни бури, които оставиха хиляди хора без ток и доставки на храна.

Вътрешният министър Цветелин Йончев съобщи, че 9 от жертвите, сред които и двете деца са от Варна.

РИА Новости: Българските власти обявиха траур за загиналите по време на наводненията

Българските власти обявиха понеделник 23 юни за ден на траур в памет на жертвите на наводненията в страната, предаде РИА Новости: .

По последни данни 10 души са станали жертви на стихията, а още трима се смятат за безследно изчезнали.

Най-тежко е пострадал българският черноморски град Варна, под вода са цели улици и къщи. Много коли са отнесени от потоците вода. В някои райони на града е нарушено електроснабдяването.

Дъждовете все още продължават над територията на страната.

Daily Mail: Наводнения с библейски размери застигнаха България, най малко 10 души загинаха

Най-малко 10 души загинаха при наводненията, които застигнаха България, пише Daily Mail: .

Наводненията нанесоха щети на най-малко 200 къщи в най-пострадалия град Варна.

Българският премиер Пламен Орешарски описа наводненията като „голяма трагедия” и обяви понеделник за ден на национален траур.

Синоптиците прогнозират още валежи през почивните дни.

ИТАР-ТАСС: Хиляди остават блокирани в български курорти, заради наводнения

В резултат на проливни дъждове в българските курорти Кранево и Албена има наводнения, блокирани са хиляди туристи, включително деца. Пред радио „Фокус – Варна“, цитирано от ИТАР-ТАСС, кметът на Кранево Румен Николов съобщава, че на някои места електричеството и водата са спрени като в лагери там почиват около 5000 деца.

„Като цяло, на децата са осигурени топла храна и минерална вода, но има дискомфорт”, съобщава Николов.

В курорта Албена водата е отрязала отседналите в шест хотела и е подкопала основите на един от тях, където сега се извършва евакуация на няколко стотин души.

Пред ИТАР-ТАСС генералният консул на Русия във Варна Юрий Соловьов казва, че непосредствена заплаха за почиващите в Кранево и Албена руски туристи няма.

Euronews: Най-малко 16 души може да са загинали при наводненията в България

Най-малко 16 души вероятно са загинали след проливните дъждове и наводненията в източната част на България, съобщава Euronews.

В пристанищния град Варна, който стана сцена на най-лошите разрушения, бе обявено извънредно положение.

Много шофьори попаднаха в затруднено положение и имаха нужда от помощ, след като внезапна приливна вълна помете колите им.

Стотици жители останаха без електричество вследствие на бедствието.

The West Australian: Наводнения в България убиха 12 души

Наводнения в България убиха най-малко 12 души, включително две деца, а други са обявени за изчезнали, след като проливни дъждове се изляха над източната част на страната, съобщава вестник The West Australian. най-тежко засегнат е квартал Аспарухово на черноморския град Варна, където най-малко 10 души, включително две деца, са изчезнали, съобщи вътрешният министър.

Други две жертви са открити в близкия североизточен град Добрич, където 150 души са евакуирани.

Süddeutsche Zeitung: Най-малко 13 души са загинали при наводнения в България

Бури и проливни дъждове превърнаха улиците на българския град Варна в бушуващи реки, пише германският в. Süddeutsche Zeitung. Най-малко 13 души загинаха при наводнения в цялата страна, като само в черноморския град жертвите са 10 на брой. За следващия понеделник е обявен ден на национален траур.

Според очевидци, улиците на Аспарухово във Варна са се превърнаха в реки. Много коли са били пометени, а къщите са били наводнени.

Российская газета”: Хиляди туристи са блокирани по българските курорти заради наводненията

Хиляди туристи остават блокирани по българските курорти в района на Варна заради силните наводнения, предаде руският в. „Российская газета”.

„Наводненията засегнаха големи градове. В туристическата зона всичко е нормално“, поясни прессекретарят на руската държавна агенция по туризма Ростуризъм Ирина Щеголкова, като добави, че ако руснаци се обърнат към консулството, съответните служби са готови да им предоставят незабавна помощ.

В резултат на наводненията, предизвикани от проливните дъждове, в българските курорти Албена и Кранево са блокирани хиляди туристи, включително деца. Според ръководителя на администрацията Кранево Румен Николов, в летните лагери, където в момента почиват около 5 000 деца, няма електричество и вода.

Еuronews: България се бори с тежките наводнения

България се бори с тежките наводнения, предаде Euronews. Според медията, най-малко 14 души са загинали при проливните дъждове в източната част на страната. Изданието The Daily Star също съобщава за 14 жертви.

Много шофьори е трябвало да бъдат спасявани, след като внезапните наводнения са отнесли колите им далеч. Стотици местни жители са останали без ток.

„Наводненията причиниха много щети, които ще бъде трудно да се поправят … Аз не знам откъде дойде цялата тази вода. Това е ужасяващо“, каза Янко Господинов, на 65 години, който живее във Варна от 1971 г.

Мостовете и пътищата в много области са повредени. Лошото време вероятно ще продължи. Много реки заплашват да излязат от коритото си.

The Irish Examiner: Най-малко 12 са жертвите на наводненията в Североизточна България

Най-малко 12 са жертвите на наводненията, който връхлетяха в Североизточна България, пише вестник The Irish Examiner, който добавя, че не е известен точният брой на изчезналите.

Представител на полицията в най-тежко засегнатия град Варна потвърди, че от водата са извадени телата на 10 души. Остава неясно колко още хора са изчезнали, след като поройните дъждове наводниха големи части от черноморския град.

Две тела са били извадени от калните води в северния град Добрич.

Извънредно положение е обявено във варненския квартал Аспарухово, където множество сгради са под вода, а потокът е повлякъл десетки коли.

Спасителните екипи настаняват хората в засегнатите райони във временни убежища.

„Евронюз”, Русия: Жителите на Варна и Велико Търново не се поддават на натиска на водата

До 14 души се увеличи броят на жертвите на тежките наводнения в България. Особено тежка е ситуацията във Варна, Добрич, Велико Търново. Спасителните операции продължават и в момента, жителите се евакуират от зоната на бедствието, предаде руската редакция на „Евронюз”, като посочва, че заради наводненията много населени места са отрязани от света, включително в райони, където са разположени оздравителни детски лагери.

В петък жителите на село Килифарово, в района на Велико Търново в централната част на страната, започнаха да разчистват домовете и улиците от водата и отломките и да оценяват щетите от наводненията.

В България 23 юни е обявен за ден на траур за загиналите от стихията. В цялата страна се събира хуманитарна помощ за пострадалите и останалите без покрив. Синоптиците обещават подобряване на ситуацията след няколко дни.

TourDom.ru: Потопът в България предизвиква безпокойство в руските туристи

Съобщенията в руските и чуждестранни медии за тежките наводнения заради проливните дъждове в региона на българския град Варна, в резултат на които вече загинаха 10 души, предизвиква безпокойство в туристите, които планират почивката си в Албена, съобщава специализираното руско издание TourDom.ru. „Днес например ни позвъни туристка, която трябва утре да излети натам заедно с малкото си дете. Тя е притеснена от чутите новини, а официална информация за положението няма”, разказа директорът на туристическата агенция „Надеждное” в Петрозаводск Андрей Федорович. Подобни тревожни запитвания получават и други туристически фирми. Въпреки това агенциите успокояват, че бедствието не е засегнало непосредствено курортните зони. От „Солвекс Травъл” посочват, че наводненията в България не пречат на летуващите, летищата работят в нормален режим. От агенцията допълват, че не са получавали жалби от туристите. Няма случаи на анулирани почивки или заявки на клиенти за предсрочно завършване на почивките.

От българската компания „КИТТ” също съобщиха пред кореспондент на TourDom.ru, че обстановката в курортите е нормална. „Има някои пътища, на които е ограничено движението, в частност, властите съобщиха, че затварят пътя към летището от Албена, но проблемите се отстраняват. Времето разбира се не е много приятно, студено е, но прогнозите за следващите дни са благоприятни, трябва да се затопли”, разказа събеседникът на руското издание.

МК.ru, Русия: Властите в България са готови да защитят туристите от наводненията

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на България е готово да реши проблемите на чуждестранните туристи, които могат да възникнат заради наводненията в страната. Това заявиха за руското издание МК.ru от посолството на България в Москва. Въпреки това, по данни на дипломатическото представителство, чуждестранните туристи не се отказват от почивките в България заради метеорологичните условия. „След проливните дъждове в България отдихът на българските и чуждестранни туристи, включително във всички детски и младежки лагери, протича нормално”, съобщават от посолството.

„Вести”, Русия: Няма пострадали руски туристи от наводненията в България

Спасителните служби в България евакуират туристи от курортни градове. Причина за това станаха най-силните за последните няколко години наводнения. В Албена и Кранево летовниците прекарват цялото си време в хотелите. Пътищата и мостовете са под вода, електричество няма. Спасителите извършват денонощен мониторинг на наводнените територии, съобщава руското издание „Вести”, което добавя, че към момента жертвите на стихията са 13. От руското консулство във Варна съобщават, че сред пострадалите няма руски граждани.

Защо никой не събира помощи за пострадалите от наводненията в България, както за Сърбия и Босна и Херцеговина, пита македонски журналист

Защо никой в Македония не събира помощи за пострадалите от наводненията в България? Има ли България приятели в Македония? Това заяви във Фейсбук македонският журналист Бранко Героски, собственик на електронното издание Плус инфо и вестника „Слободен печат”.
„Прочетох много коментари за това, че никой не събира помощи за България. Щетите не са както в Сърбия и Босна и Херцеговина, но необходимостта от символични жестове не винаги се мери с големината на щетите. Съществуват ли в Македония сдружения за македонско българско приятелство? Има ли България приятели в Македония? Защо сега не организират дарения и да стимулират гражданите да покажат своята хуманност? Забравихте ли, че България беше първата държава, която призна Македония и ни помогна, когато ни беше най-трудно, във времето на най-голямата икономическа блокада”, пише Героски на профила си в социалната мрежа.

Агенция „Фокус” припомня:

Редица общини и организации в Македония се включиха в кампанията за събиране на помощи за пострадалите от наводненията в Сърбия и Босна и Херцеговина. Бяха открити горещи линии и пунктове, на които граждани събираха дрехи, храни и парични средства. Много македонски компании същи даряваха храни и напитки. Правителството организира хуманитарен концерт, а Македонската православна църква дари 50 000 евро.

ТИА Новости: Наводненията в България не са повлияли плановете на туристите

Извънредната ситуация, предизвикана от тежките наводнения в България, не се е отразила на туристическия поток в страната, съобщава руската агенция ТИА Новости. Българските власти са готови да разрешат всички проблеми, които възникнат при чуждестранните гости в резултат на последствията от наводненията, съобщава изданието „Московский комсомолец”, позовавайки се на изявление на представител на посолството на България в Москва. Съгласно информацията на дипломатите, отдихът в българските курортни зони и туристически бази протича спокойно. Туристите не са отказват от планираните си почивки на българското Черноморие и не анулират самолетните си билети. Посолството на България в Москва постоянно поддържа връзка с водещите национални туроператори, които информират за ситуацията в курортите, допълва ТИА Новости.

Локално: Жителите на Аспарухово молят за помощ, в Македония засега се мълчи:

Жителите на Аспарухово чрез Фейсбук призоваха за помощ след наводненията, които обхванаха тази част на България, съобщава македонското електронно издание Локално . Над 150 доброволци от вчера са се включили в действията за преодоляване на последствията от наводненията.
„Имаме нужда от помпи за калта, както и от хора за тежка физическа работа”, се казва в призива във Фейсбук. Изданието посочва, че най-малко 12 души са загинали, от които две деца. Наводненията в България станаха световна топ новина. Същевременно в Македония тази катастрофа не предизвика телевизиите да отразят случващото се подобаващо – не бяха изпратени екипи, нито пък намери централно място в новините.
„Те сега имат нужда, както хората от Сърбия и Босна и Херцеговина. Ако не повече, поне призив от Македония, или да се чуят премиерите, или президентите – „трябва ли ви помощ съседи?” И не само по протокол, къде са доброволците и пожарникарите? Нали има и македонски граждани там, а тези хиляди, които имат български паспорти? Вероятно всички тираджии от Македония, които карат с български паспорти може да направят по някой курс до Варна, с помощи от Македонския червен кръст”, коментира изданието.

Подбрано с Агенция Фокус

 
 
Коментарите са изключени за Международните медии за наводненията в България