shareit

Меркел: Европа трябва да спре хаоса в Гърция

| от chronicle.bg |

Европа не може да позволи на Гърция да изпадне в хаос. Това коментира германския канцлер Ангела Меркел във връзка с различните мнения на държавите от Европейския съюз по отношение на мигрантската криза в южната ни съседка. Австрия и няколко балкански страни вече въведоха ограничения за притока на чужденци, като по този начин ги оставиха заседнали в Гърция.

Меркел подчерта, че на фона на битката, която бе водена за стабилизирането на еврото и страната, няма как сега държавата да бъде оставена да „потъне“. Тя също така подкрепи решението да остави отворени германските граници за бежанците, въпреки че това коства популярността й в Германия.

Само за миналата година над 1 милион души са отърсили убежище в Германия, което предизвика острата реакция на опозицията срещу управляващата коалиция. Това доведе и до повишаване на крайнодесния екстремизъм. В интервюто си пред телевизия ARD тя подчерта, че няма „план Б“ за кризата с мигрантите и че позицията й няма да се промени. Това на практика означава, че Германия няма да затвори границите си за мигрантите поне на този етап/

През следващите седмици Германия ще бъде изправена пред голямо изпитание, а гласоподавателите в три провинции ще трябва да отидат до урните и да гласуват.

„Смятате ли, че след като прекарахме 2015 година е усилия да запазим Гърция в еврозоната и бяхме най-строги по отношение на финансовата й дисциплина, сега можем да й позволим да се потопи в хаоса?“, попита реторично канцлера.

Гърция е основна входна точка за мигрантите, които пристигат в Европа и въвеждането на ограничени за бежанците в Австрия и някои страни предизвика негативна реакция сред тамошните управници. Страната отзова посланика си в Австрия, след като бе проведена среща, на която Гърция не бе поканена.

Ключово заседание е насрочено за 7-ми март, на което трябва да присъстват членовете на Европейския съюз и Турция. Ще се състои и среща на високо равнище по-късно този месец.

Очаква се мигрантите да използват затоплянето на времето, за да предприемат пътуване към Европа. Това ще даде шанс на ЕС да повдигне въпроса за общ договор между транзитните страни и общността, който напоследък се изплъзва като тема.

 
 
Коментарите са изключени за Меркел: Европа трябва да спре хаоса в Гърция