shareit

Първоаприлските майтапи на медиите

| от chronicle.bg |

Днес е денят, в който официално можем да се шегуваме с приятели, вследствие на което да получим усмивки и смях, а не нацупени физиономии и драми. Освен това, дори хората, които изначално не са надарени с някакво свръхестествено чувство за хумор, могат да изживеят своя ден, опитвайки се да бъдат духовити шегаджии, макар и един ден в годината.

Като едни видни носители на забавата, българските медии успяха да хванат в капан своите читатели с порой от лъжливи новини днес.

От високи температури по таблата на софийския градски транспорт, през легнали полицаи на магистралите, до имплантирането на USB порт в тила на човек, медиите и институциите се надпреварваха в оригинално шегобийство.

И докато сайтовете днес ни предлагат по-забавни и шеговити новини, те ни доказват, че въпреки основната им цел – да информират, те също могат да разсмеят читателите си. Или поне част от тях.

Грешка в техния подход обаче е липсата на последното, най-важно изречение, което да честити деня на шегата и да отдели забавата от сериозността. Хората, които вярват в медиите безрезервно, биха се подлъгали от подобна информация, което може да доведе както до комични, така и до неприятни реакции. Замаскирането на порно клипове като новини за царевици (с което сюрпризира редовните си посетители порно сайтът Pornhub.com) е супер забавно. Лъжата че Стивън Кинг ще чете лекции на пролетния панаир на книгата в София – не толкова.

Хуморът е белег за висок интелект и богата духовност, но стереотипът „щом го казаха, значи е така“ или „щом са го давали по телевизията, значи е истина“ е валиден за голяма част от българското население, така че изводът тук е: „Шегувай се коректно с аудиторията“.

 
 
Коментарите са изключени за Първоаприлските майтапи на медиите