Марк Зукърбърг е дарил 25 милиона долара за борбата срещу ебола

| от |

Международните усилия за ограничаване на разпространението на вируса ебола не отбелязват успех до момента, пише The Verge. Заболяването вече е отнело живота на 4000 души, а в последните дни научаваме за нови случаи на заразени в САЩ и Европа.

Докато здравни работници се борят на предната линия в държавите, където са огнищата на болестта, сред американското общество назрява недоволство от липсата на достатъчно финансови средства за изследвания и терапия. На този фон беше предоставена значителна сума за борбата с ебола от неочакван дарител.

Марк Зукърбърг обяви на Facebook страницата си, че той и съпругата му Присила Чан, която е лекар, даряват 25 милиона долара на Американския център за контрол и превенция на болестите. „Трябва да овладеем заболяването в кратки срокове, за да не се разпространи и доведе до дългосрочна здравна криза в глобален мащаб, с която ще трябва да се борим в продължение на десетилетия, подобно на ХИВ и полиомиелита“, пише основателят на най-голямата социална мрежа.

Сумата е само малка част от единия милиард, който според Световната здравна организация е необходим за пресичане на по-нататъшното разпространение на вируса, но пък е огромно индивидуално дарение. Жестът на Зукърбърг и Чан следва даренията на други технологични гиганти, сред които 50 милиона долара от Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и 9 милиона от съоснователя на Microsoft Пол Алън. / Агенция Фокус

 
 
Коментарите са изключени за Марк Зукърбърг е дарил 25 милиона долара за борбата срещу ебола