shareit

Македония и Сърбия с общи посолства в някои страни

| от |

Македония и Сърбия са приятелски страни и в наш интерес е двустранните отношения да бъдат колкото се може по-добри. Това каза министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич по време на срещата си с ръководителя на македонската дипломация Никола Попоски в Скопие.

Дачич и Попоски подписаха спогодба за рационално използване на ресурсите чрез общи дипломатически и консулски представителства в чужбина. Очаква се в най-скоро време да бъде определено в кои страни е необходимо и възможно това сътрдуничество.

„Сърбия подкрепя европейското бъдеще на Македония. Този регион неоправдано с години и десетилетия е подценяван и затова заслужава по-скоро да влезе в ЕС“, каза Дачич.

Двамата външни министри обявиха, че второто съвместно заседание на двете правителства ще се проведе в Скопие през октомври или ноември.

Министър Попоски обясни, че частта на икономическото сътрудничество, което са обсъдили, включва развитие на туризма, Коридор 10 и развитие на инфраструктурата, както и енергийното сътрудничество между двете страни. „Ние сме дългогодишни икономически партньори и трябва да работим повече за развитието на икономическите отношения. Търговският обмен е около 850 млн. евро годишно и заедно трябва да работим за навлизане на трети пазари“, заяви Дачич.

На въпрос дали Сърбия и Македония ще въведат санкции срещу Русия, следвайки политиката на ЕС Дачич заяви, че страните кандидат-членки имат задължението да съобразят своята външна политика с тази на ЕС и това е част от процеса на преговори. Ключовата разлика според Попоски е, че страните от ЕС участват в създаването на тази политика, а тези, които са извън съюза, имат възможност да участват само в нейното изпълнение.

„В Берлин говорихме, че ще съобразим нашата политика с тази на ЕС, но ще се водим и по нашите икономически интереси. Русия и Украйна могат да воюват и да търгуват, но ние всички останали плащаме за това. ЕС има своята политика, но ние не сме членки на съюза. Когато станем такива, ще имаме задължението цялостно да променим нашата политика“, заяви сръбският външен министър.

Двамата министри обявиха, че подкрепят борбата срещу групировката „Ислямска държава“. „Споделяме тази заплаха с нашите партньори от евроатлантическото семейство и от нашето по-широко или по-тясно обкръжение. Трябва да се справим с общи усилия. А до колко ще успеем в това ще видим от проявите в бъдеще“, каза ръководителят на македонската дипломация.

„Срещу тероризма трябва да се борим навсякъде, където се появи, а не само когато засегне нечий интерес. Тези, които тогава бяха в Македония, Сърбия и Босна, които са обявени за членове на радикални ислямистки организации, бяха толерирани, а сега, когато са в Сирия и Ирак, се борим срещу тях. Искаме подкрепа от международната общност за борба с радикалния ислям и тук, в Македония, Сърбия и целия Балкански полуостров“, подчерта Дачич.

След срещата си с Попоски Дачич ще разговаря с президента Георге Иванов и с председателя на парламента Трайко Веляновски./МИА, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Македония и Сърбия с общи посолства в някои страни