В шест марки майонеза в България няма яйца. Това показва изследване на Асоциация „Активни потребители“.
Освен липсата на яйца в 25% от тестваните марки, в 9 от 16 проби е регистрирано водно съдържание над 60% и наличие на въглехидрати над 20% при 4 продукта.
Освен това повечето майонези съдържат редица Е-та, консерванти, оцветители, нишесте и бета каротен.
Съдържат се съставки като емулгаторите гума гуар (Е412) и гума ксантан (Е415), консерванти и антиоксиданти – бензоат (Е211-213), пропил галат (Е310), калиев сорбат (Е203), нишесте (Е1420 – 1450), оцветители като бета каротен и анато (Е160б).
В България няма изискване и стандарт какво трябва да съдържа майонезата, каза пред bTV Богомил Николов от „Активни потребители“. По-късно днес ще бъде публикуван целият доклад на асоциацията.
Наскоро „Активни потребители“ представи резултатите от изследване на 36 марки сирене на пазара и откри непълно етикетиране, добавяне на немлечни мазнини, високо водно съдържание, ниска зрялост и твърде ниско ниво на съдържанието на протеини.