. Изследване на учени от университета в Линшьопинг, Швеция, показа, че лутеинът – каротиноид, който се съдържа в зелени листни зеленчуци, морковите, доматите и сините плодове, може да потисне възпаленията
Предишни изследвания доказаха, че хранителният режим влияе върху възпалителни процеси в организма. „Редица пациенти, получили инфаркт на миокарда, са с ниско ниво на хронично възпаление дори след като са се подложили на терапия, включваща реваскуларизация, употреба на лекарства и промени в начина на живот“, заяви Лена Йонасон от университета.
В рамките на новото изследване са измерени нивата на 6 от най-често срещаните каротиноиди в кръвта на 193-ма пациенти, засегнати от коронарна болест, както и нивото на възпалението в кръвта им чрез маркера за възпаления интерлевкин-6. Оказа се, че лутеинът е единственият каротиноид, чието ниво е свързано с интерлевкин-6. Колкото по-високо е нивото на лутеина, толкова по-голямо е нивото на маркера интерлевкин-6.
„Изследването ни потвърждава, че лутеинът може да потисне продължителни възпаления у пациенти, засегнати от коронарна болест – заяви Розана Чунг от екипа. – Констатирахме също, че лутеинът се поглъща и складира от имунни клетки в кръвта.“
Резултатите от изследването са публикувани в Atherosclerosis.