shareit

Ливанското разузнаване игнорирано за готвения атентат в Париж

| от |

Ливанското разузнаване предварително е предупреждавало европейските си колеги за предстоящите терористични атаки във Франция. За игнориране на тези агентурни данни от страна на френските и други спецслужби на Европейския съюз (ЕС) информира РИА Новости в петък сутрин.

Пояснява се, че от съответното силово ведомство на Ливан са предали на европейски служби по разузнавателни канали, че редица ислямистки терористични групировки подготвят серия от мащабни атентати като този в редакцията на парижкото хумористично списание Charlie Hebdo („Шарли ебдо“).

Руската държавна информационна агенция цитира ливанския вестник As-Safir Daily („Ас-Сафир“), според който терористичните атаки са се готвели от бойците, върнали се от гражданската война в размирната Сирия. „Ние допуснахме грешка, че не взехме насериозно предупрежденията ви и съответната конфиденциална информация“, гласи писмото на шефовете на водещи разузнавателни служби на ЕС до ливанските им колеги.

Разузнавачите от близкоизточната държава, в която контролът от години се опитва да поеме терористичната групировка „Хизбулла“, алармират колегите си в Европа и за евентуално повторение на „набезите“ от страна на въоръжени ислямисти. „Получената от нас информация свидетелства за това, че се подготвят нови атаки на френската територия, като е възможно нападенията да бъдат още по-жестоки, отколкото атентата срещу седмичника „Шарли ебдо“, цитира „Ас-Сафир“ ръководството на ливанското разузнаване.

Също така в обръщението си, спецслужбата на Ливан настоятелно препоръчва на правителството да засили охраната на западните дипломатически мисии в Бейрут и най-вече на Посолството на Френската република в столицата.

Николай Марченко / Снимка: post-gazette.com

 
 
Коментарите са изключени за Ливанското разузнаване игнорирано за готвения атентат в Париж