shareit

Литва вече е част от Еврозоната

| от |

Еврозоната обхваща вече 19 държави с присъединяването на Литва, предава БНР.

В тази връзка Асошиейтед прес отбелязва, че въвеждането на еврото ще помогне на литовската икономика, но ще ожесточи проблема с емиграцията на работна ръка от страната.

Около 80 000 литовци – или 3% от населението, напускаха страната си ежегодно по време на кризата от 2008-2011 година. Уеднаквяването на валутата с тази в още 18 по-богати държави ще улесни търговията и ще намали рисковете пред чуждестранните инвеститори. Очакваният скок в брутния вътрешен продукт обаче няма да заличи в скоро време голямата разлика в работните заплати в Литва и на Запад.

Ако общите работници в Ирландия печелят над 8 евро, то в Литва те заработват по-малко от 2 евро на час. Разликата при лекарите и IT специалистите е още по-драстична, отбелязва Асошиейтед прес.

За да отбележат раздялата с досегашната национална валута – лита, ентусиасти от Вилнюс издигнаха пирамида от 1 000 000 дребни монети на обща стойност от 10 000 лита или 2 900 евро, предаде БТА.

Президентът Далия Грибаускайте заяви, че приемането на еврото е „символ на една по-голяма политическа и икономическа интеграция със Запада“. Проучване на общественото мнение от ноември сочи, че за влизането в еврозоната са 53% от литовците срещу 39% против.

 
 
Коментарите са изключени за Литва вече е част от Еврозоната