shareit

Липсва обща философия за работа с деца, в конфликт със закона

| от chronicle.bg |

Правата на детето продължават да се потъпкват в мрежата на социално-педагогическите интернати, отичта Национална мрежа за децата. Организацията настоява за скоростно разрешаване на проблема, констатиран Държавната агенция за закрила на детето и Омбудсмана на Република България още преди 2 години.

За момента между различните институции и заинтересовани страни липсва обща концепция и философия за работа с деца, които са в конфликт със закона.

Въпреки усилията на различни организации и затварянето на няколко социално-педагогически интернати (СПИ) все още МОН не е приел план за реакция към проблема. Не е ясно кога ще бъде приет официално, но в най-добрия случай ще отнеме още около 6 месеца на органите да приемат програмата за развитие.

Национална мрежа за децата сигнализира за ред проблеми в системата на СПИ. От мрежата смятат, че този вид интернати не е подходящ за деца със заболявания, увреждания и влошено психично здраве.

Предлагат още престоят на децата да се ограничи до 3 години и очертават проблеми като неграмотност и формалност на учебния процес, което може да въвлече необразованите в „проституция, просия, скитничество и противоправно поведение“.

Алармира се още за проблеми с неиздадени документи за самоличност и съмнения за сексуално насилие.

От мрежата предлагат и план за разрешаване на изброените проблеми. Те приканват отговорните органи към действие срещу потъпкването на правата на децата, без да се стига до трагични инциденти.

 
 
Коментарите са изключени за Липсва обща философия за работа с деца, в конфликт със закона