shareit

Личните данни във Фейсбук не са адекватно защитени

| от |

Еврокомисията предупреди гражданите на Европейския съюз да закрият своите профили в социалната мрежа Фейсбук, за да опазят личните си данни от тайните служби на САЩ. Предупреждението бе направено от адвоката на Комисията Бърнард Шима, в рамките на дело, което разглежда дали данни на европейски граждани са защитени, ако бъдат изпратени в САЩ. Делото бе заведено заради разкритията на бившия служител на американските тайни служби Едуард Сноудън, пише британското издание „Гардиън“, цитирано от в. „24 часа“.

„Вие сигурно ще се замислите дали да оставите своя акаунт във Фейсбук, ако имате такъв“, посочи Шима по време на изслушване на делото в Европейския съд в Люксембург.

След директно запитване по време на делото ЕК не можа да потвърди дали законът „Сейф харбър“ (Safe harbor) в настоящия му вид може да осигури адекватна защита на данните на гражданите. В същото време без този закон в сегашния му вид е нелегитимно да се пренася информация извън ЕС.

Освен Фейсбук, делото обединява оплаквания и срещу „Епъл“, „Майкрософт“, „Скайп“ и „Яху“. Случаят разглежда и въпроса дали американската правителствена програма „Призм“ (Prism) за събиране на данни е нарушила стандартите за „адекватност“ на защитата на личната неприкосновеност на европейската директива за защита на данни.

Съществуването на програмата „Призм“ бе разкрито от Едуард Сноудън, който показа, че данни на европейски граждани, притежавани от американски компании, са били предавани на разузнавателни агенции в САЩ.

Въпреки недостатъците обаче „Сейф харбър“ е необходим както от политическа, така и от икономическа гледна точка, смята Еврокомисията.

Според ЕК и участващата в делото ирландска адвокатска група за опазването на лични данни Digital Rights Ireland, комисията трябва да бъде оставена да реформира закона чрез план от 13 точки, който да осигури по-доброто запазване на данни на европейските граждани. От Фейсбук са отказали да коментират въпроса пред „Гардиън“./ Нова ТВ

 
 
Коментарите са изключени за Личните данни във Фейсбук не са адекватно защитени