shareit

Лични мейли от служебен компютър? Работодателят ще ги чете

| от Chronicle.bg, по BBC |

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) отсъди, че работодателите могат да четат личните съобщения на свои служители, ако те са изпратени от фирмен софтуер.

Това е отговорът на съдиите в Страсбург по казус за румънска фирма, която уволнява свой служител, след като след като чете личната кореспонденция на свой служител в Yahoo Messenger. По-късно той е уволнен.

През 2007 година той губи същото дело в родната Румъния и затова отправя жалба към ЕСПЧ. Оказва се обаче, че въпросната фирма е предупредила за евентуална проверка на файлове в работните компютри на свои служители.

Загубилият делото, Богдан Барбулеску, е знаел за тази забележка при сключването на договора и въпреки това е използвал един акаунт както за работна кореспонденция, така и за лични съобщения.

Според Европейския съд по правата на човека фирмата не е нарушила личното пространство на своя служител, а е била в „правото си да провери дали г-н Барбулеску е изпълнявал задълженията си в работните часове“.

„Работодателят е използвал дисциплинарните си правомощия, за да провери акаунта на служителя си в Yahoo Messenger, поради съмнения дали въпросната информация е свързана с работа. Достъпът до акаунта бил легитимен, затова съдът не открива никаква причина да се усъмнява в действията на фирмата.“ – обявиха съдиите по делото.

Какво може и какво не може ЕСПЧ?

  • Съдът няма правомощия да отменя съдебни решения на националните съдебни инстанции, нито нормативни актове.
  • Изпълнението на решенията не е от компетентността на Съда. След произнасянето на дадено решение, за изпълнението му отговаря Комитетът на министрите на Съвета на Европа, чиято задача е да контролира изпълнението и да следи за изплащането на обезщетенията.
  • Съдът не е апелативен съд спрямо националните съдебни инстанции; той не преразглежда дела, нито отменя или изменя техните решения.
 
 
Коментарите са изключени за Лични мейли от служебен компютър? Работодателят ще ги чете