shareit

Led Zeppelin на съд за плагиатство

| от chronicle.bg |

Вокалистът на „Лед Цепелин“ Робърт Плант и китаристът на групата Джими Пейдж ще се изправят пред американския съд по обвинение в кражба на началните акорди от тяхната класика от 1971 г. Stairway to Heaven (Стълба към небето), съобщава „Ройтерс“.

В решение от петък, районният съдия Гари Клауснер в Лос Анджелис обяви, че съдебно жури ще решава дали Плант и Пейдж ще носят отговорност за нарушаване на авторските права, защото песента им и инструменталът Taurus от 1967 г. на групата „Спирит“ звучат достатъчно сходно. Заседанието на съда е насрочено за 10 май.

Делото е заведено от Майкъл Скидмор, довереник на покойния Ранди Улф, известен също като Ранди Калифорния, китарист на „Спирит“ и композитора на Taurus. Скидмор твърди, че Пейдж се е вдъхновил да напише Stairway to Heaven за „Лед Цепелин“, след като чул „Спирит“ да изпълняват Taurus, докато двете групи били заедно на турне през 1968 и 1969 г., но Улф така и не е получил признание за това.

Ответниците смятат, че като автор на песни Улф не е имал претенции за авторски права, а акордовите прогресии са толкова клиширани, че не заслужават защита на авторски права. Но според съдията, журито е открила достатъчно „съществени“ прилики между първите две минути на Stairway to Heaven и Taurus, което според него са „може би най-разпознаваемите и важни сегменти“ в песните.

Клауснер е отхвърлил исковете срещу басиста на „Лед Цепелин“ Джон Пол Джоунс и „Уорнър мюзик груп“. Той уточни, че доверителят може да получи само 50% от всички присъдени обезщетения, позовавайки се на договор от 1967 г., подписан от Улф.

Stairway to Heaven е песен от неозаглавения четвърти албум на „Лед Цепелин“.

 
 
Коментарите са изключени за Led Zeppelin на съд за плагиатство