shareit

Лакомия и власт: ФИФА и първенството в Катар

| от |

Еви Симеони, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“

Големият грях беше сторен още през 2010 година, когато домакинството на Световното първенство през 2022 година бе присъдено на пустинната държава Катар. Сега ФИФА се опитва да ограничи щетите от това абсурдно решение, пише Дойче веле.

Датата 2 декември 2010 година ще се запомни като един от най-лошите дни за световния футбол. Тогава заслепените от жажда за власт и пари членове на Световната федерация по футбол ФИФА присъдиха домакинството на първенството през 2022 година на пустинната държава Катар. С това свое решение те изпуснаха от бутилката един лош дух, който оттогава не спира да върши пакости. И да показва на всички колко лакоми са тези хора, които иначе биха могли да използват емоционалната и финансова сила на футбола, за да вършат добри и полезни неща. ФИФА никога не е имала безупречна репутация. Сега обаче всички я смятат просто за една корумпирана банда мошеници.

С абсурдното си решение ФИФА успя да превърне това върхово събитие в света на спорта в един огромен скандал. А препоръката първенството да се състои през зимните месеци ноември и декември, показва колко безотговорно е било да се игнорира факторът „климат“ в пустинната държава Катар. Идеята за промяна в графика на Световното първенство е засега само предложение на специалната работна група на ФИФА, но е повече от сигурно, че през март то ще бъде прието от Изпълнителния комитет на организацията. Защото това определено е най-малкото зло.

Един печеливш и много губещи

Единственият печеливш от всичко това си остава държавата Катар, която с много пари и упоритост се опитва да си спечели имиджа на световен спортен център. Всички останали са губещи: запалянковците, които с изумление ще установят, че финалът на Световното ще е непосредствено преди Бъдни вечер; европейските футболни първенства и турнирът на Шампионската лига, които ще трябва да променят из основи графика си; самите играчи, които и без друго са претоварени. Сред губещите от това решение са и телевизиите, които ще трябва да търсят изход от ненадейния сблъсък между Световното по футбол и зимните спортове. Те на свой ред ще са също губещи, защото изведнъж всички ще гледат само футбол. Но губеща ще е и самата ФИФА, която няма да си остане само със срама. Защото футболните клубове със сигурност ще предявят искове за огромни финансови обезщетения.

Че Сеп Блатер, създателят на тази порочна система, която позволи всичко това да се случи, продължава да вярва, че е възможно да бъде преизбран за пети път начело на ФИФА, звучи повече от абсурдно. Но и логично. Защото при сегашното състояние на тази организация изгледите му за успех не са никак лоши.

www.faz.net

 
 
Коментарите са изключени за Лакомия и власт: ФИФА и първенството в Катар