shareit

Кристалина Георгиев: Ударихме дъното, трябват реформи

| от |

Видяхме в Евробарометър, че сме ударили дъното – 96 процента от българите не се доверяват съвсем на своята съдебна система. Като видях това нещо, казах си, какви ли са четирите процента, сигурно са съдиите. Това коментира заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, цитирана от БНР.

Тя призова правителството да не отлага критичните реформи, сред които изреди електронното управление, здравеопазването, образованието и най-вече в съдебната система.

Георгиева напомни, че страната може да се възползва от икономическите и социалните възможности на ЕС, както и че според прогнозите 2015-та ще е година на растеж в страните-членки: „За първи път виждаме външни инвеститори отново да обръщат поглед към Европа, безработицата започва да върви надолу“.

Тя бе сред основните оратори на конференция в Европейския парламент под с наслов „Моята мечта за България“. „Мечтая си за България, която е страна на щастливи хора. Мечтая си хората, като пътуват навън, да си купуват двупосочни билети“, допълни Георгиева.

Първият дипломат коментира идеята на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за европейска армия, която се подкрепя от отделни страни-членки, най-вече Германия. „Това, с което трябва да сме наясно, е: първо – как тази армия не дублира вече създадените системи в рамките на НАТО, как допълва НАТО, а не създава излишен шум в системата. И второ, ние и в момента не успяваме да отделим достатъчно ресурс, за да изпълняваме достатъчно ефективно ангажиментите си в рамките на НАТО“, изтъкна той.

 
 
Коментарите са изключени за Кристалина Георгиев: Ударихме дъното, трябват реформи