shareit

Кръстен на „Междузвездни войни“

| от chronicle.bg, по QZ |

„Междузвездни войни“ са навсякъде. Покрай премиерата на новия епизод от култовата поредица целият свят е покрит с балони, постери, играчки, тостери и супи, наречени на сагата.

Дори бебета.

Оказва се, че създаването на „Междузвездни войни“ е довело и до създаването на много имена, които преди прожекцията на първия филм от поредицата не са съществували.

Благодарение на междузвездната сага са се появили стотици деца с имена Люк, Лея, Ландо и дори Дарт.

Люк така или иначе е популярно име и преди филмите за джедаи, но след излъчването на „Епизод IV: Нова надежда“ през 1977 година, броят на Люковците се увеличава драстично. Въпреки че броят на момичетата, кръстени Лея, е значително по-малък, за 1978 година са се появили 156 бебета с това име.

Американската статистика показва, че сагата е вдъхновила много странни имена, които не са съществували допреди оригиналната трилогия.

Имената Хан и Ландо се появяват периодично в историята дори преди „Междузвездни войни да излезе“. Например през 1911 година има пет бебета, наречени Ландо. Много мъже с това име се бият във Втората световна война. Броят на онези, които носят това име обаче, нараства многократно след появата на героя на екран с втория филм през 1980 година.

По-изненадваща обаче е появата на 13 момчета, наречени Дарт, през 1978 година. Броят не е висок, но без „Междузвездни войни“ това име нямаше да съществува.

Няколко души с това име съществуват в LinkedIn и Facebook, както и в други онлайн услуги, в които хората ползват истинските си имена. Статистиката не показва съществуването на хора с имена като Чоубака, Боба и Йода, но в нея се отчитат само имената, давани на над пет души. Все пак има човек, кръстил дъщеря си Джедай.

След „Епизод I: Невидима заплаха“ през 1999 година се появиха хора, кръстени с истинското име на Дарт – Анакин.

След появата на филмите, се раждат и бебета с имената Оби и Падме.

Случаят с „Междузвездни войни“ не е уникален. Героините на „Дисни“ също са имали такъв ефект – от Уенди във филма за Питър Пан от 1953 година до Елза от „Замръзналото кралство“.

 
 
Коментарите са изключени за Кръстен на „Междузвездни войни“