shareit

Корнелия Нинова е новият лидер на БСП

| от chronicle.bg |

По неофициална информация на Дарик радио Корнелия Нинова е новият лидер на БСП. Радиото се позовава на свои източници, информация за разпределението на гласове не се дава. Според „Труд“ Нинова води с около 40 гласа, според агенция „Фокус“ преднината на Нинова е 30 гласа. Михаил Миков и Корнелия Нинова отидоха на балотаж за председател на БСП, след като получиха съотвено 329 и 280 гласа на първия тур. Трети остана депутатът Красимир Янков със 77 гласа, областният лидер на БСП в Пловдив Георги Гергов е подкрепен от 55 души. С 10 гласа за на пета позиция е Валери Жаблянов.

Гласуването се проточи през цялата нощ и резултатите от първи тур станаха ясни към 3.00 ч. тази сутрин. Балотажът започна днес на обяд. „Балотажът и резултатът са част от демокрацията, така е – това са процедури. Нека конгресът да е единен, включително и след гласуването„, коментира преди гласуването досегашният лидер Михаил Миков. „Нашите избори се провеждат по прозрачно, отколкото общите избори в България. Договорките все пак са неизбежни“, допълни той, цитиран от агенция „Фокус“.

Българската социалистическа партия провежда 49-тия си конгрес този уикенд в зала 1 на НДК. На конгреса левицата трябва да избере нови ръководни органи на партията и да приеме пакет от политически документи. За лидерския пост бяха номинирани 28 кандидати, сред които настоящият лидер Михаил Миков, Корнелия Нинова, Янаки Стоилов, Красимир Добрев, евродепутатът Илияна Йотова и др.

Форумът започна вчера при повишени мерки за сигурност с политически доклад и отчет за дейността на Националния съвет и свършеното в парламента от депутатите на партията. Пред делегатите досегашният лидер Миков обяви, че вижда най-голямото предизвикателство пред БСП партията да остава вярна на обещанията си, когато е на власт.

„Необходима е повече честност и последователност. Пред нас най-голямото предизвикателство е да не отстъпим от обещанията си, когато участваме в управлението“, посочи Миков. Според него партията е свикнала, че я приемат като част от статуквото и това трябва да се промени.

Пред делегатите Миков разкритикува и водената политика в приоритетни за левицата сектори. „Очевидно грешка се оказа концентрирането на всички средства за здравеопазване в НЗОК. Достъпът до образование е гарантиран формално, но е различен по съдържание. Системата от преки и косвени данъци и акцизи товари в най-голяма степен обикновените българи. Привидно ниски данъци се допълват от постоянно увеличение от такса за услуги и стоки, без които не може“, коментира Миков. Той разкритикува и външната политика заради липсата на самостоятелни позиции по много теми. „Ние не сме нито при фронтова, нито фронтова, нито воюваща държава, още по-малко с Русия“, коментира Миков. „Българските интереси се жертват за неясни каузи и ангажименти. Така десните допуснаха България да възприеме официална враждебна реторика срещу Русия, с която влошава традиционно добрите ни отношения“, допълни Миков.

Да се обединим и да опровергаем лошите пророци и негативните сценарии за БСП – затова призова президентът на Партията на европейските социалисти и бивш дългогодишен лидер на БСП Сергей Станишев. „БСП винаги е била партия дълбоко национална, партия на съзиданието… Ако са верни тези пророчества, които сте чували неведнъж как БСП си отива, как губи позиции, то тогава откъде идва този интерес към конгреса? Това, което ще се случва в държавата, ще зависи от БСП, от нашата воля за развитие и за силна партия“, заяви още Станишев.

Един от основните претенденти за поста председател на Националния съвет на БСП Корнелия Нинова заяви преди началото на конгреса, че би било добре жена да оглави БСП. Тя заяви, че ако спечели избора за ръководство на партията, първата й задача ще бъде организационната промяна в БСП, която включва засилване на структурите и организациите по места, след което веднага да започнат разговори с ляво мислещи хора извън БСП.

Нинова обясни, че това са съюзи на майки на хора с увреждания, патриотични съюзи и всички тези, които имат нужда лявото да ги поведе. С тях именно следва да бъде направен национален план, който да представлява алтернатива на това управление в България. „Заедно с тях да вървим към предсрочни избори”, заяви Нинова. Тя каза още, че все още не са обсъждали кандидат за президент.

 
 
Коментарите са изключени за Корнелия Нинова е новият лидер на БСП