shareit

Концерти по случай Денят на София

| от chronicle.bg |

По случай деня на София в столицата ще се проведат множество тържества, танци, водосвет и отворени врати в редица музеи и институции.

Празникът ще започне в 10 часа с церемония по издигане на знамето на София и тържествен водосвет на площада пред църквата „Св. София”.

Народното събрание също ще се включи в Деня на столицата, както и в отбелязването на Европейските дни на наследството с отворени врати за гражданите. Гостите на парламента ще имат възможност да се запознаят с историята на сградата и да разгледат изложба, посветена на българския воин.

С разходка из репетиционните зали, гримьорните, перукерните, архива, ателиетата, фоайетата, както и всички скрити за външен поглед места, където се ражда магията, наречена ТЕАТЪР пък ще зарадва гостите си театър „Българска армия”. Зад затворените до скоро врати ще столичани и гости на града ще видят „ковачницата” на наградите „АСКЕЕР” и звукозаписното студио на ДОНИ. За децата ще има приказки и магии, за родителите – горещо кафе и… и разбира се вечерните представления „Тайната вечеря на Дякона Левски“ и „Една нощ с теб”.

Поради големия интерес на гражданите и по случай Деня на София ще бъде отворена извънредно за посетители и къщата на Пейо Яворов. Разглеждането й ще бъде при специален режим – ще бъдат допускани групи от по няколко души, с цел опазване на музейната експозиция.

Денят на София Столичната библиотека ще отбележи с множество интересни прояви – изложби, празничен концерт, зелена библиотека, подредена е и документалната изложба „Кметовете на София. Европейският път”, която представя делото на именитите „строители” на столичния град.

В парк „Възраждане“ пък ще има творчески работилници по изобразително и приложно изкуство, музика, открити уроци по български народни танци, народна музика, акордеон, китара, таекуондо и йога.

В скейт парка на парк „Студентски” професионални танцьори ще проведат безплатни открити уроци по различни видове танц, част от инициативата „Студентски танцува“.

От 19.00 часа Камерен ансамбъл „Софийски солисти” с диригент Пламен Джуров ще зарадва жителите и многобройните гости на столицата с концерт „Малка нощна музика…под Ларгото” в пространството под стъклените куполи над Античен комплекс „Сердика“. Входът ще е свободен, а в програмата на концерта са произведения от Моцарт, Бах, Вивалди, Чайковски, Пахелбел, Елгар и други бисери от класиката, а като солисти ще се изявят Йордан Димитров, Стоимен Пеев, Евгени Николов и Орлин Цветанов.

И още една интересна и малко позната за мнозина локация – Военният мавзолей-костница с църквата „Св. Георги“. Военният мавзолей-костница ще бъде с отворен за свободно посещение между 10.00 и 14.00 часа.

 
 
Коментарите са изключени за Концерти по случай Денят на София