Консумирането на рибни продукти намалява риска от депресия при жените с 25 на сто

| от |

Консумирането на рибни продукти два пъти седмично намалява риска от депресии при жените с 25 на сто, установиха австралийски учени, цитирани от в. „Дейли мейл“.

saumon_original

Ефектът на морската храна се обяснява с факта, че съдържащите се в нея омега-3 мастни киселини, в комбинация с женските хормони естроген и прогестерон, помагат да мозъка срещу депресивните състояния. Вестникът припомня, че най-малко пет милиона британки имат проблеми с депресията.

Екип учени от изследователския институт „Мензиeс“ в Тасмания изследвал 1400 мъже и жени на възраст между 26 и 36 години.

Участниците в експеримента трябвало да водят дневник за хранителния си режим, в който били включени и рибни продукти, сред които риба, миди и раци, като същевременно било следено и
тяхното психично здраве.

При жените била наблюдавана интересна тенденция. С всяка следваща седмица при едно допълнително рибено ястие било констатирано намаляване на риска от депресия с 6 процента. А
тези, които консумирали морска храна два пъти седмично, показали снижен риск от депресия с 25 на сто.

При мъжете консумацията на рибни продукти не се отразява върху депресивните им състояния.

 
 
Коментарите са изключени за Консумирането на рибни продукти намалява риска от депресия при жените с 25 на сто