shareit

Коморовски номинира Копач за следващ премиер на Полша

| от |

Председателката на долната камара на полския парламент Ева Копач беше натоварена от държавния глава Бронислав Коморовски да сформира ново правителство на мястото на кабинета на Доналд Туск, който беше избран за президент на Европейския съвет.

„Това ще бъде добро правителство…Зная, че задачата ми ще бъде трудна, но съм готова да отговоря на предизвикателството“, заяви 57-годишната Копач пред журналисти, след като получи от президента акта с номинацията си.

Копач има срок от 15 дни да представи своето правителство на държавния глава, но президентството вече спомена, че това ще стане на 22 септември. Съставянето на ново полско правителство стана необходимо след номинирането на досегашния премиер Доналд Туск за президент на Европейския съвет. Той трябва да встъпи в длъжност на 1 декември.

Според полските медии редица министерства ще сменят титуляра си в новото правителство, включително вътрешното и външното министерство, което от седем години е оглавявано от Радослав Шикорски. Външният министър, който е един от най-известните полски политици в чужбина, може да замени Копач начело на долната камара на парламента.

Новата премиерка е близка до Туск и ще го замени и начело на партията му „Гражданска платформа“. /АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Коморовски номинира Копач за следващ премиер на Полша