shareit

Колко точно е мощен новият процесор на Huawei

| от Chronicle.bg |

Huawei представи първия чипсет за телефони, изграден върху 7-нанометровата технология на компанията Taiwan Semiconductor Manufacturer Company, по време на международния панаир IFA 2018 в Берлин.

Новият Kirin 980 ще бъде използван за първи път в новия Huawei Mate 20, чиято премиера ще бъде на 16 октомври.

От компанията показват впечатляващ ръст спрямо миналогодишния процесор, Kirin 970, с който са оборудвани флагманите Mate 10, P20 и P20 Pro. Сравнен с предишния 10nm процесор, новият 7nm процесор осигурява грубо 20% по-висока производителност и 40% по-висока енергийна ефективност на чипа.

За втора година компанията показва първо новия си чипсет в началото на септември в Берлин, а впоследствие представя и първия флагман с него. Миналата година по този начин изпревариха Apple, които малко по-късно също показаха добавен NPU чип за по-добри резултати при изчисления, базирани на изкуствен интелект. Тази година Kirin 980 идва с Dual NPU aрхитектура, като в теста на компанията за разпознаване на изображения чрез AI процесорът на Huawei се справя с 4500 изображения на минута, спрямо 2371 при Snapdragon 845 и 1458.

Но борбата кой ще е пръв тази година изглежда ще е под знаменателя на 7nm чипсет, като такъв се очаква да видим и в новия телефон на Apple, a до края на годината и в новия Snapdragon на Qualcom. По време на представянето на Kirin 980 беше разкрито, че разработката му е отнела 3 години, а в работата на по него са участвали над 1000 експерти.

Но това не е единственото ново в Kirin 980. Той е първият с Cat. 21 модем с възможност за постигане на 1.4 Gbps скорост (най-бързият телефонен wi-fi), първият, който поддържа 2,133MHz LPDDR4X RAM, и първият, изграден около Cortex-A76 CPU на ARM.

По-конкретно за последното – той идва с 8 ядра, които са разделени в три степени на производителност. В него има две високопроизводителни Cortex-A76 ядра, две малко по-слаби Cortex-A76 ядра и четири малки Cortex-A55 ядра. Според нуждите на потреблението в дадения момент работата се разпределя между тях. Иначе казано, за слушане на музика, например, може да се използва само едно от най-малките ядра, за ровене из Facebook – три малки ядра и едно от средните, а за тежък гейминг – всичките 8.

Новото тук е, че от Huawei представиха и предричане с помощта на изкуствен интелект на това какво ще бъде потреблението в следващия момент, на база на което системата преценява кое ядро да включи и кое не. От тук идва и внушителното увеличение на енергийната ефективност спрямо миналата година.

Освен с двоен NPU блок, чипсетът е оборудван и с двоен ISP, който отговаря за обработването на изображенията, получени от камерата. В резултат, спрямо предшественика си, Kirin 980 обработва снимките 46% по-бързо.

Ако съдим по промените можем да гадаем за някои от новостите за Mate 20 Pro. Двойният неврален процесорен блок, NPU, предвещава още повече възможности за камерата, като в момента старите модели успяват да разпознаят например дали отпред има куче или котка, или залез или сцена.

На представянето беше показано демо, в което чипсетът успява да идентицидент видео с бягащ човек. До ниво пиксел се определя кое е ръка, дори кое е лакът. Показаха и че чрез тези изчисления може да се смени фона на видеото, например.

Не можем да кажем дали подобна функция ще бъде изцяло разработена още за Mate 20, или ще остане за за следващия телефон от P серията. Във всеки случай оптимизациите, базирани на невронната мрежа, едва ли ще само при видеото и ще видим нови неща и при снимките.

Двойният ISP от друга страна очакваме да внесе стабилизиране на видеото при 4k и 1080p на 60 fps. Това би позволило много по-плавни кадри при по-висока резолюция.

Предвид високите скорости, които чипсета включва по подразбиране, и състоянието на пазара, едва ли през октомври ще видим устройство с 5G от Huawei, но в презентацията споменаха, че с допълнителен чип това е възможно, така че няма да ни изненада, ако догодина има такова.

 
 
Коментарите са изключени за Колко точно е мощен новият процесор на Huawei