shareit

Колапс на Русия и ЕС, упадък на Китай, САЩ остават хегемон, прогнозира Стратфор

| от |

Базираната в САЩ глобална разузнавателна и аналитична агенция Стратфор наскоро излезе с доклад за периода 2015-2025 година(Decade Forecast: 2015-2025), в който са отбелязани шокиращи прогнози по отношение на промените, които ще настъпят през следващите 10 години.

Най-обобщено агенцията прогнозира колапс на Русия и Европейския съюз, упадък на Китай, разпокъсаност и хаос в държавите от Близкия изток и продължаване хегемонията на САЩ като единствена супер сила на света.

Според Стратфор конфликтът в Украйна „ще заема централно място в международната система през следващите няколко години„. „Не смятаме, че Руската Федерация може да съществува в сегашната си форма цяло десетилетие„, допълват от агенцията.

В доклада се пояснява, че постоянната промяна на енергийните цени ще намали възможностите на Москва да налива пари в националната инфраструктура, което ще засегне икономическите връзки с руската периферия.

Агенцията продължава в анализа си, че отслабването на Русия ще доведе до отцепване на територии, традиционно в руската сфера на влияние, и територии от самата страна, които ще сеприсъединят към други сили. Става въпрос за държави като Беларус и Украйна, които ще се насочат към Полша, Унгария и Румъния, докато Карелия ще се присъедини към Финландия. Контролът на Русия над Северен Кавказ ще се изпари, ситуацията в Централна Азия ще бъде дестабилизирана. Руският Далечен изток ще търси „независими“ връзки с Китай, Япония и САЩ.

Разузнавателната компания смята, че най-голямото предизвикателство за САЩ при колапс на Русия ще дойде от руските ядрени оръжия, които могат да попаднат в ръцете на нестабилни държави. Агенцията подчертава, че САЩ ще бъдат принудени да „намерят военно решение“ или „да се опитат да създадат стабилно и надеждно правителство в регионите, за да неутрализират ракетите“.

През 1996 година агенцията направи подобни прогнози за Русия.

Стратфор пише още, че Европейският съюз може да се разпадне през следващото десетилетие. Основната причина – конфликт на интереси между европейските държави или „единната политика не може да пасне на всички в Европа“.

Ако организацията оцелее, „тя ще действа по-ограничено и по фрагментиран начин през следващото десетилетие“. Прогнозира се връщане на национализма, протекционизма и контрола върху капиталите, също така ограничение на движението на чужденци. В доклада се подчертава, че Германия ще влезе в години на упадък, тъй като ще загуби пазарите за износ, което ще се превърне във „вътрешно-социална и политическа криза“.

Докато Германия залязва, Полша, съюзник на САЩ, „ще се превърне в доминираща сила в северноевропейската равнина“.

В Близкия изток и Северна Африка, поясняват в доклада, ще продължи дестабилизирането и разпадането на държави, а Турция ще разшири ролята си в партньорство със САЩ. Анкара ще получава политически и военни облаги в замяна „участие в сдържането на Русия“. Турската държава също ще засили влиянието си в Черно море.

По отношение на Азия от Стратфор предричат „политически и социални предзивикателства“ за Китай – ще престане „високият икономически ръст“, а „диктаторските тенденции“ ще се разширят. Всичко това ще доведе до комунистическа „диктаторска държава с умерени икономически очаквания“.

Очаква се Китай да си оспорва с Япония контролът над руските морски интереси.

„САЩ ще продължат да бъдат основна икономическа, политическа и военна сила в света, но ще бъдат по-малко ангажирани от миналото“, предричат от Стратфор.

Вашингтон ще избере да използва сила по-селективно, като ще се фокусира основно върху Северна Америка. Ролята на САЩ на „първи реагиращ“ ще спадне, но страната ще увеличи енергийната си независимост и ще се поучи от минали външнополитически грешки, уточняват от Стратфор. / NewsBG

 
 
Коментарите са изключени за Колапс на Русия и ЕС, упадък на Китай, САЩ остават хегемон, прогнозира Стратфор