shareit

Кои са жертвите на атаката във Франция?

| от |

Жертвите на атаката във Париж са сред най-известните карикатуристи във Франция. Те са от различни поколения. Някои са ветерани, публикуващи шаржове от 5 десетилетия. Други са по-млади и ангажирани в управлението на списание „Шарли Ебдо”. В медиите най-често се изявява редакторът Стефан Шарбоние. Ето как още преди години отговаря на основния въпрос – целенасочена провокация ли са карикатурите на пророка Мохамед.

„Не провокираме специално мюсюлманите. От 20 години съм в „Шарли Ебдо”. През всичкото това време сме, както ни наричат „скандални“. Така пишем за всички теми. Но само, когато осмиваме радикалния ислям имаме проблем. Реакцията е недостойна и заплашителна“, казва той.

Може би най-известният карикатурист, загинал вчера е 80-годишният Жорж Волински. Роден в Тунис, от еврейски произход, Волински е свързан с „Шарли Ебдо” от години. Бил е редактор на списанието между 70-та и 81-ва година. Носител е на най-високото отличие на Франция – Орден на почетния легион.

Charlie_Hebdo_journalists_and_staff_members

Жертва на нападението стана и 76-годишният Жан Кабу – автор на много популярни книги и комикси. Рисунките му се публикуват още от 60-те години на 20-ти век.

„Целта на списанието не е да се хареса на вярващите. Нормално е да не им допада. Но ние не нарушаваме закона. Използваме свободата си както решим за добре“, споделя карикатуристът.

Именно свободата да говорят за всички теми е най-важното за карикатуристите в „Шарли Ебдо”. През 2012-та година Стефан Шарбоние прави изказване, което днес звучи зловещо и донякъде пророчески: Без свобода на словото сме мъртви. Предпочитам да умра, отколкото да живея като плъх. Нямам време да се страхувам, имам да правя списание“./Нова ТВ

 
 
Коментарите са изключени за Кои са жертвите на атаката във Франция?