shareit

Кипър навлиза в годината на най-важните реформи

| от |

Кипър навлиза в третата, решаваща година за изпълнение на споразумението си с тройката международни кредитори за антикризисната програма. 2015-та ще бъде годината на най-важните реформи в страната.

Най-важните реформи, заложени в меморандума с тройката международни кредитори, трябва да бъдат осъществени в Кипър през започващата нова година.

Цел и приоритет на правителството е 2015-та да се превърне в годината на икономическото възстановяване и реформа на държавата, подчерта в изявление правителственият говорител Никос Христодулидис.

Правителството на президента Никос Анастасиадис се изправя пред решаването на ключови проблеми, от които зависи дали Кипър ще излезе от дълбоката криза, в която изпадна в началото на 2013 година или ще влезе в спиралата на рецесията. Основните предизвикателства са свързани с приватизацията, новата правна рамка за несъстоятелността, необслужваните банкови кредити, здравната реформа, промените в държавната администрация.

В началото на 2015 година Кипър трябва да приеме новото законодателство за приватизация на държавния телеком, пристанищната администрация и електроснабдителната компания. Очаква се сериозна реакция от опозицията и синдикатите за запазване на работните места в трите организации. Според договореното в споразумението с тройката сделката за държавния телеком СИТА трябва да бъде одобрена преди края на следващата година.

През новата година ще се почувства и първият значим отрицателен социален ефект от практическото приложение на новото законодателство за разпродажба на имущество на банковите длъжници и за обявяване на несъстоятелност.

До средата на 2015 година трябва да влезе в действие първата фаза от т. нар. Общ здравен план, с който в Кипър се въвежда здравното осигуряване. Проектозаконите за здравната реформа все още са на етап обществен дебат.

Сондажите за газ и стратегическите енергийни решения, които правителството на Кипър трябва да вземе, са също сред главните предизвикателства в икономиката. Решаването на Кипърския въпрос за повторното обединяване на страната остава главният политически въпрос и на новата година. / БНР

 
 
Коментарите са изключени за Кипър навлиза в годината на най-важните реформи