Кери: Турция се присъединява към коалицията срещу ИД

| от |

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Турция е изявила желание да участва в ръководената от САЩ коалиция срещу ислямските бунтовници след освобождаването на 49 турски заложници.

„Турция е част от тази коалиция и ще бъде ангажирана с тези усилия“, каза Кери по време на глобален форум за борба с тероризма.

Форумът, създаден преди няколко години, има за цел да спре разпространението на терористичните групи. Кери уточни, че преговорите в Ню Йорк не могат да се случат в по-важен момент, посочвайки въздушните удари на САЩ срещу Ислямска държава.

„Всяка една държава е важна част от усилията за справяне с глобалната терористична заплаха, която е по-голяма от всякога“, каза Кери.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган от своя страна приветства водените от САЩ въздушни удари срещу ИД в Сирия и заяви, че Анкара може да предостави военна или логистична подкрепа за международната борба. „Гледам на въздушните удари по положителен начин“, каза Ердоган пред репортери в Ню Йорк, излъчено и по турската телевизия. На въпроса как Турция ще допринесе за операцията, президентът заяви, че страната му ще предостави всички видове подкрепа, включително военна и политическа. /АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Кери: Турция се присъединява към коалицията срещу ИД