shareit

Калифорнийските кондори изненадват учени с две „девствени раждания“

| от |

Партеногенезата – известна още като девствено раждане – е вид асексуално размножаване, при което яйцеклетката на жената може да се развие в ембрион без сперматозоиди. Тя се забелязва при някои гущери, акули и дори при водните дракони. Сега обаче учените откриват, че калифорнийските кондори също могат да се размножават по този начин, съобщава Сара Харисън за Wired.

Популацията на калифорнийския кондор е намалява опасно много – до 22 индивида през 80-те години. В опит да спасят критично застрашените животни, учените улавят останалите кондори и започват програма за размножаването им, която все още е в действие. С толкова малък генетичен фонд и крехка популация, тяхното отглеждане трябва да бъде внимателно планирано и документирано, съобщава Сара Джанг за Atlantic.

Когато учени от Алианса за дивата природа на зоопарка в Сан Диего преглеждат генетичните данни на птиците, те откриват нещо озадачаващо: две малки мъжки пилета, известни като SB260 и SB517, не носят генетични данни от нито един мъжките екземпляри в програмата, съобщава Джейсън Бител за National Географски. Те публикуват констатациите си тази седмица в Journal of Heredity.

„Това наистина е невероятно откритие. Въобще не очаквахме доказателства за партеногенеза и просто ни удари в лицето“, казва в съобщение за пресата съавторът Оливър Райдър, генетик от Алианса за дивата природа на зоопарка в Сан Диего. „Открихме я, само защото правихме нормалните си стандартни генетични изследвания, с които доказваме родителството.“

И двете пилета кондори за жалост умират преди да достигнат полова зрялост, но други партеноти – като домашни пуйки, гълъби и кокошки – обикновено умират още преди да се излюпят. SB260 живее само две години, преди да умре в дивата природа през 2003 г., вероятно от недохранване. SB517 е необичайно малък и остава в плен, докато не умира от инфекция на краката на почти осем години през 2017 г., съобщава Wired.

„Те със сигурност не бяха, да кажем, най-добрите екземпляри от вида си“, казва Демиън Чапман, биолог от Mote Marine Laboratory and Aquarium, пред Atlantic.

Калифорнийските кондори могат да живеят до около 60 години и Райдър казва, че самата партеногенеза би могла да доведе до ранната им смърт. Младите птици може да са развили генетични мутации, които са им причинили основни проблеми, тъй като не са имали генетичното разнообразие, което би се добавило от ДНК на друг родител, съобщава National Geographic.

Pristis pectinata SI

Дребнозъба риба трион

Партеногенезата е рядко явление, но някои доказателства сочат, че женските, способни на такова нещо, се възпроизвеждат по този начин, когато наоколо няма партньори, което може да се случи, когато популацията е застрашена. Учените подозират, че това е тласнало критично застрашената дребнозъба риба трион към партеногенеза в дивата природа. Поради тази причина е по-често срещано женските в плен да се размножават безполово, защото е по-вероятно да нямат партньори в заграждението си.

Но в озадачаващ обрат на тази теория, женските калифорнийски кондори, които са снасят сами двете яйца, са живели с мъжки, съобщава National Geographic. Те се чифтосват с партньорите си преди и след раждането на партенотите, оставяйки екипа да си задава въпроса: Защо тези птици ще са се възпроизвели асексуално? Изследователите все още нямат отговор, но работят върху него.

„Едва сега имаме генетичните инструменти, за да разгледаме случая в детайли“, казва Райдър на Исак Шулц за Gizmodo. „Преди партеногенеза наистина беше идентифицирана, като видяхме, че женските, които не са били настанени с мъжки, имат потомство. Но сега знаем, че кондорът може да има потомство, докато е заедно с мъжки, от което възниква въпросът: „Това става ли по-често, отколкото си даваме сметка?“

Вероятно да, съобщава Wired. Екипът засича тези два партинота, докато преглежда генетичните им данни, но може да има още като тях. Тези раждания са се случили два пъти, в различни часове и с различни жени, така че това може да бъде повтарящ се феномен, казва Райдър пред Wired.

„Приживе те дори не са разпознати като партеноти… определено вее държим очите си настрани всеки път, когато получим партида кръвни проби за тестване“, казва Райдър пред Gizmodo.

Райдър се надява, че някои партеноти, родени в миналото, са минали без екипът да забележи и са станали здрави възрастни, което може да е от полза за вида в бъдеще, казва той пред Wired. Защото за вид, който е толкова застрашен — сега с популация от около 500 индивида — всяко ново яйце е от значение.“

 
 
Коментарите са изключени за Калифорнийските кондори изненадват учени с две „девствени раждания“