Какво загуби България от икономическите санкции против Русия?

| от |

Неотдавна премиерът на България Бойко Борисов заяви, че икономиката на страната силно пострадала от икономическите санкции на Европейския съюз срещу Русия без да посочва каквито и да било цифри, пише Гласът на Русия.

Президент, премиер и правителство убеждаваха българския народ, че страната ни трябва да е солидарна с ЕС и да отстоява европейските ценности (т.е. санкциите и всякакви други мерки, насочени срещу Русия).
За да бъде пълна картината за загубите от тази политика на България, тя трябва да бъде разделена на две части. Първата е, какви са загубите на страната от въведените от ЕС икономически санкции срещу Русия.
Според министъра на външните работи Даниел Митов (а би трябвало да е министъра на икономиката), на този етап от европейските санкции срещу Русия не се констатират загуби в други сектори на икономиката на България освен в селскостопанския. В резултат на забраната за вноса на селскостопански стоки в Русия преките загуби на България се изчисляват на около 15 млн. евро. Но по този въпрос трябва да се има предвид и действието на други фактори. Пресните плодове и зеленчуци, продукти на млечната промишленост в супермаркетите в Русия бяха предимно от Холандия, Полша, Испания, Финландия и Италия. И сега тази продукция ще бъде насочена към други страни, включително към България, което ще бъде сериозно предизвикателство за българските производители, сподели Мариана Милтенова от Националния съюз на градинарите. Тя смята, че след санкциите на ЕС, руският пазар ще се отвори за плодовете и зеленчуците, произведени в Турция, Сърбия и Македония. Въпреки големите трудности през последните 20 години, които бяха свързани с политически решения, България, наред с други европейски страни, изнасяше за Русия и млечни продукти. След въведената забрана на внос в Русия на европейски млечни продукти, това сътресение неминуемо ще рефлектира и в България. Освен това голяма част от европейските държави, които търгуват селскостопанска и хранителна продукция, работят и на вътрешния пазар в ЕС. По-голямо предлагане на него на пренасочена от произведена за Русия стока, може да доведе до по-висока конкуренция и намаление на цените.

През последните години повече от една четвърт от чуждестранните туристи в България беше от Русия (в 2013 година около 700 хиляди). В резултат от санкциите срещу Русия и ослабването на рублата, миналата година вече се забелязва спад на потока от руски туристи, който, както се предполага, ще продължи и в бъдеще. Освен това според официални данни руски граждани притежават имоти в България за около 10 млрд. лева! Сега сделките буквално са блокирани, няколко имотни агенции са фалирали, и рискът е налице. Както посочи Веселин Илиев от Българска стопанска камара, ако половината от тези собственици решат да си изтеглят парите и да продадат имотите си (което е напълно вероятно), то това е съпоставимо с резерва на България.
Но най-голямата тревога и главоболие за българските управляващи се крият във втората част на картината за лакейското им поведение при отстояване на «европейските ценности». Това са провалите по вина на българското правителство на проектите за АЕЦ «Белене» и «Южен поток». Само за прекъснатия проект на «Белене» България с почти 100% вероятност ще бъде осъдена от «Росатом» за сумата от 1,5 млрд. евро, която заради осъдителната присъда може да нарасне катастрофално с още няколко милиарда. България ще бъде осъдена и по проекта «Южен поток»(за сега е трудно да се предположи на каква сума). По въпроса за този енергиен проект българските власти се опитват да се оправдаят с наивния аргумент, че не са получили от руска страна писмен отказ от проекта. А в ръцете на руснаците е официалното писмо, изпратено от българската страна, за прекратяване на проекта на българска територия. И именно затова Русия и конкретно «Газпром» нямат правно основание да известяват българските власти за спиране на проекта. Но през последните месеци нито един висш служител от властта не е споменал за тези проблеми, чиито последици ще бъдат изключително тежки за българския бюджет и икономика.

Такава е мрачната картина от работата на последните две-три български правителства. Мисля, че българската общественост ще може да прецени, кои от тези негативни последици са в името на «европейските ценности», и кои са резултат от обслужването на чужди интереси.

 
 
Коментарите са изключени за Какво загуби България от икономическите санкции против Русия?