shareit

Как Bluetooth получи името си?

| от |

Bluetooth (в буквален превод „син зъб“) е един от най-популярните начини за безжично свързване на мобилни телефони. Но дали знаете интересната история, която стои зад това име?

Bluetooth е наречена на името на краля на Дания и Норвегия от края на 10-ти век Харалд I Синезъби, който е известен с това, че успял да обедини воюващи дотогава племена от Дания (включваща днес шведската област Скания, където е била създадена технологията Bluetooth), и от Норвегия.

Bluetooth е предназначен да „обедини” (да направи съвместими) различни технологии, каквито са например тези на компютрите и мобилните телефони. Имайки предвид, че той обединил Дания и Норвегия, програмата за свързване, която е създадена от компаниите Ericsson, Nokia, Intel и Toshiba е кръстена на него.

Името може и да не е вдъхновено толкова от историческата фигура на Харалд, колкото от свободната ѝ интерпретация в романа на шведския писател Франс Гунар Бенгтсон „Дългият кораб”, посветен на живота на викингите.

Логото на Bluetooth обединява германските руни, аналози на съвременните латински букви H и B: H-rune.gif (хагалаз) и Runic letter berkanan.png (беркана), слети заедно, оформяйки обединена руна.

 
 
Коментарите са изключени за Как Bluetooth получи името си?