shareit

Как се фалира жълт сайт

| от chronicle.bg |

Американският таблоиден сайт Gawker обяви фалит. По-рано тази година сайтът загуби съдебно дело срещу бившия борец и актьор Хълк Хоган.

През март съдът постанови, че Gawker трябва да изплати на Хълк Хоган 140 милиона долара обезщетение за публикуван видеоклип на Хоган от 2012 г., в който прави секс с жената на свой приятел.

Присъденото обезщетение далеч надхвърля активите на Gawker, които според CNBC се оценяват между 50 и 100 милиона долара.

Gawker се постави под защитата на член 11 от американския закон за фалитите на предприятия, който позволява на фирма да се преструктурира без непременно да прекрати дейността си.

Фалитът ще защити жълтото издание от кредиторите му, докато Gawker опитва да намери дългосрочно решение за своите финансови и юридически проблеми. Вероятно Gawker ще се продаде на друга медийна група

Според Wall Street Journal американската онлайн издателска компания Ziff Davis – лидер в технологичния лайфстайл със 102 милиона уникални месечни потребители, е проявила интерес да закупи Gawker за 100 милиона долара. Очаква се и други издатели да направят оферти на Gawker.

След като Хоган спечели делото обаче, тази сума ще отиде при него.

Как се стигна до фалита?

Преди околко две седмици в специално интервю за NYTimes, създателят на eBay и PayPal Питър Тил сам разкри, че е финансирал иска на Хълк Хоган срещу Gawker

Нещо повече дори – оказа се, че Тил, който от години таи ненавист към Gawker е създал таен фонд в размер на поне 10 млн. долара за безмилостна война с него.

Причината – през 2007 г. изданието публично разкрива, че милиардерът е хомосексуален. При това с вулгарното заглавие

„Хора, Питър Тил е пълен гей”.

След като изтече информацията за „благодетеля“ Тил, Gawker бързо навърза нещата и заяви, че поне още два съдебни иска за по съответно 10 млн.долара и 35 млн.долара са финансирани от него.

Gawker дори набеди основателя на Napster – Шон Паркър, че е дал идея на милионера за съденето до дупка. Паркър, който повечето хора познават като героя на Джъстин Тимбърлейк от филма „Социална мрежа“, е сред любимите герои на таблоида.

По време на процеса срещу Gawker адвокатът на Хълк Хоган вика за свидетел бивш редактор и му задава въпроса за границите, които собствениците и ръководството на Gawker не биха прекрачили.

“Може би секс между малолетни”, отговаря редакторът.

“А на каква възраст?” – следва уточняващ въпрос.

“Ако са под 4”, саркастично отговаря журналистът.

Случаят Gawker е повод за широк медиен дебат в Америка, както за стандартите в журналистиката, защитата на частния живот и въобще понятието “знаменитост”, така и за сигурността на медиите изобщо – защото утре на мястото на Gawker може да е сайт с безупречна репутация, който обаче да стане жертва на добре платена адвокатска атака.

 
 
Коментарите са изключени за Как се фалира жълт сайт

Повече информация Виж всички