Животът на Сам приключи на 17

| от |

life-according-to-sam-1024

Sam Berns, чаровният и преждевременно остарял 17-годишен младеж, герой от номинирания за Оскар документален филм „Life According to Sam“, за когото ви разказахме преди няколко месеца, почина в петък в дома си в Масачузетс.

Причината за смъртта му са усложнения от синдрома на Хътчинсън – Гилфорд, или прогерия, изключително рядко генетично заболяване, което ускорява процеса на стареене при деца, като се започва от раждането и обикновено води до смърт до 13 годишна възраст.

Животът на Сам с болестта и героичното състезание на родителите му срещу часовника, за да намерят лек в рамките на оставащото му време, бе предмет на филма, който помогна Сам да стане лицето на болестта, която поразява само едно на всеки 8 милиона деца. Смъртта на Сам бе обявена от Фондация The Progeria Research Foundation, неправителствена организация, основана от родителите му, лекарите Лесли Гордън и Скот Бърнс.

[youtube id=“-Gk2bKrkMzo“ width=“667″ height=“356″]

Шийла Невинс, президентът на HBO документални филми, продуцирали „Life According to Sam“, каза, че новината за смъртта на Сам е „опустошителна“. Тя продължава:“ За мен, той е звезда.“

„Няма значение какъв избираш да станеш, ако вярваш, че можеш да промениш света“, каза Сам в своя TEDx разговор миналата година. „И тъй като аз се стремя да променя света, аз се чувствам щастлив.“

Почивай в мир, Сам.

samband2011

 
 
Коментарите са изключени за Животът на Сам приключи на 17