shareit

Извънредно икономическо положение във Венецуела

| от chronicle.bg |

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви въвеждането на 60-дневно извънредно икономическо положение в страната.

Решението му бе заявено часове преди той да направи изказването си за състоянието на икономиката пред Конгреса. За пръв път, откакто неговите дясноцентристки опоненти поеха контрола над законодателния орган, Мадуро говори пред депутатите.

Николас Мадуро ще управлява съгласно специален указ следващите два месеца.

Мерките се налагат, след като официални данни на централната банка показаха, че икономиката на Венецуела се е свила с 4,5% през първите девет месеца на 2015-та, а годишната инфлация до септември е достигнала 141%.

Указът на Мадуро предоставя повече държавен контрол върху бизнеса, промишленото производство и електронните валутни сделки. Ще бъдат увеличени данъците и ще бъдат наложени спешни мерки, за да може да се плащат социалните услуги. Ще има внос на хранителни стоки.

Част от икономическата криза в страната се дължи и на безпрецедентното за последните десетилетия поевтиняване на петрола. Страната притежава един от най-големите в света петролни резерви. Последните 18 месеца, Венецуела отбеляза намаляване на приходите от продажба на петрол с 60%.

Президентът Мадуро и новият икономически министър Луис Салас смятат, че трябва да се защитят социалните програми, установени от предшественика му – президента Уго Чавес, от световния спад на цените на петрола.

Те не пропуснаха да подчертаят, че повишаващата се инфлация в страната и недостигът на основни стоки са били предизвикани от политически опоненти.

 
 
Коментарите са изключени за Извънредно икономическо положение във Венецуела