shareit

Изгубиха парите от подкупа на русенския съдия

| от |

Парите от подкупа на арестувания русенски съдия не са открити, стана ясно в съдебната зала. Магистратът Николай Стефанов остава в ареста. Той бе задържан в събота при специализирана акция на ДАНС и прокуратурата. Обвинен е, че е поискал и приел 1000 лева подкуп, банкнотите обаче изчезнали вдън земя.

Според гледащата делото съдия Александра Йорданова, има достатъчно доказателства срещу колегата й, че той е поискал пари от клиенти на адвокат Свилен Стефанов, за да уреди споразумение с прокуратурата. Адвокат Стефанов е бивш районен прокурор на Русе. Преди години той бе заплашен с дисциплинарно уволнение и сам напусна поста си.

Обвиненият русенски съдия е категоричен, че не е взимал пари и поиска да бъде освободен. Съдия Йорданова обаче заяви, че има опасност колегата й да се укрие или да извърши друго престъпление.

Благосклонна Темида

За подкуп за търговия с влияние Наказателния кодекс предвижда до 6 г. затвор или глоба до 5000 лева. До момента обаче повечето корумпирани магистрати се разминават с условни присъди или глоби. Такъв е случаят с бившият прокурор от Районната прокуратура в Шумен Румен Пенев. Той бе съден затова, че, че поискал подкуп от 25 000 лева от адвокат Найден Николов. Срещу сумата щял да упражни влияние върху колегата си прокурор Янко Желязков, за да не повдигне обвинение и да прекрати разследване срещу Николов. Твърдеше се, че магистратът е бил заловен след зрелищна гонка в центъра на Шумен, преследван точно от 7 полицаи, докато бяга към автомобила си, където бил проснат по очи. В крайна сметка след 3 години протакане делото е върнато за преразглеждане за трети път през 2014 година. Първоначално прокурор Пенев бе осъден на три години и половина затвор, но Апелативния съд два пъти изменя ефективната присъда в условна.

Миналата година Темида бе благосклонна и към бившия cъдия oт Окpъжeн cъд – Вeликo Tъpнoвo, Слaвчo Пeткoв. Екcмaгиcтpaтът бe оправдан след две години дела. Той бе обвинен, че е искал 25 000 лева пoдкyп на три вноски, зa дa peши дeлo в пoлзa нa oбвинeн в пpecтъплeниe. Пeткoв бe зaдъpжaн oт пoлициятa вeчepтa нa 20 oктoмвpи 2010 г. Спopeд oбвинeниeтo, пpи apecтa в нeгo ca нaмepeни 6000 лева бeлязaни пapи.

Затвор за рушвет
По същото време в Румъния съдия получи 22 години затвор, за това, че е взел подкуп от мастити бизнесмени. Освен това властите конфискуваха луксозния автомобил и парите на магистрата Мирча Молдован.

Само за сравнение в Индонезия съдия Акил Мохтар бе осъден на доживотен затвор за взимане на рушвети и пране на пари. Мохтар подаде оставка през октомври, след като бе арестуван в момента, в който получавал подкуп от 3 милиарда рупии, даден му от политик. Антикорупционният орган в Идонезия е разследвал бивши министри, губернатори, депутати, бивши директори на централната банка, бизнесмени. Почти 100 процента от разследваните са получавали присъди. Индонезия е на 114 място от 177 страни според индекса за възприятие на корупцията на организацията „Трансперънси интернешънъл“ от 2013 г. Според тази класация страната на 1 място е смятана за най-малко корумпираната.

 
 
Коментарите са изключени за Изгубиха парите от подкупа на русенския съдия