shareit

„История за храната и душата“ на Международния кинофестивал в Сан Франциско

| от |

История за храната и душата“ на Тонислав Христов е единственият източноевропейски филм в документалния конкурс на Международния кинофестивал в Сан Франциско през май.

dokumentalen film

Идната седмица филмът ще участва на фестивала в Солун. Вече е показван с успех в Пусан, Загреб и на други международни форуми. Предстоят и много нови участия. Успехите започват със световната премиера в Амстердам – най-големия фестивал за документално кино в света. Там „История за храната и душата“ е сред трите заглавия, номинирани за най-добър филм, което е изключителен успех по думите на режисьора.

Българската премиера на продукцията е на „София филм фест“ /СФФ/ – на 14 март от 18.00 ч. в кино „Люмиер“, в рамките на програмата „Кино и вино“, която се организира за трети път. Как храната събира хората – в случая с различна религиозна и етническа принадлежност, – е темата на филма, каза на пресконференция днес Тонислав Христов. Разказът е за Сатовча, където живеят 2021 души – православни българи, турци мюсюлмани, българомохамедани, роми евангелисти. По време на снимките се появили и проповедници корейци.

Филмът обединява историите на няколко семейства. Има доста смешни ситуации, една комедийна и носталгична нотка, на която много държахме с продуцента Борис Десподов, отбеляза режисьорът. На тази прожекция зрителите ще опитат интересен колаж от три забележителни винени сорта, обещаха от „Домейн Бояр“ – партньор на СФФ за програмата „Кино и вино“. Компанията връчва и наградата за най-добър балкански филм на фестивала – тази година ще е трилитрова бутилка с отлежало вино от най-висок клас.

Според темите и сюжетите на филмите са подбрани вината и за другите пет заглавия от „Кино и вино“ – индийския „Кутия за храна“ на Ритиш Батра, най-продавания филм в Кан, където е имал премиера, британската семейна комедия „Jadoo“ на Амит Гупта, германския „Хубавата Марта“ на Сандра Нетелбек – с 14 международни награди, и двата документални филма – британския „Правете хумус, не война“ на Тревър Греъм – за най-известното ястие от нахут, и българския „Кулинарни престъпления“ на Александра Вал.

 
 
Коментарите са изключени за „История за храната и душата“ на Международния кинофестивал в Сан Франциско