shareit

Ирландия и Гърция – прилики и разлики

| от |

Ирландия, която също е има планини от дългове, следи с интерес офанзивата на Атина за опрощаване на задълженията ѝ, пише Дойче веле. Ирландците разбират гърците без обаче непременно да им симпатизират, пише Питър Хъгарти от Дъблин.

Цените на недвижимите имоти в дъблинския квартал Гранд Кенъл Док растат по-бързо отколкото в останалата част на Ирландия. Иновативна архитектура, луксозни апартаменти и ресторанти, разположени над водата, характеризират облика на квартала. В него се намира и студиото на рокгрупата U2, както и европейските централи на Фейсбук и Гугъл. Видимото благосъстояние в „Silicon Dock“ и несекващият приток на инвестиции сякаш потвърждават написаното наскоро в ежедневника Irish Independent „Ние вече не сме PIIGS“ – съкращение от първите букви на страните от Южна Европа с огромни задължения: Португалия, Италия, Ирландия, Гърция и Испания, напомняща много на английската дума „pig“ (в превод: свиня).

Мрачни спомени

Ирландия и без това вече не може да се сравнява с ограбената Гърция, а от тъй наречената „Тройка“ на донорите от МВФ, ЕС и ЕЦБ, която наблюдаваше реформите в страната, е останал само мрачен спомен. Безработицата в Ирландия спадна от 15 на 11 процента. Въпреки че страната продължава да страда от изтичане на работна ръка, особено в западните и южните ѝ райони, броят на емигрантите намалява със същите темпове, с които се възстановява икономиката.

Подобно на Гърция, Ирландия също има огромни дългове. Така например страната изразходва годишно два пъти повече средства за погасяване на задълженията, отколкото за инвестиции в инфраструктура. Ирландците добре помнят трудностите и лишенията от близкото минало и в този смисъл добре разбират гърците. И в Дъблин хората излизаха, също както и в Атина, да протестират срещу курса на икономии и налаганите им нови данъци и други отчисления.

Лошият пример Гърция

От началото на рецесията в Ирландия, Гърция винаги е била давана за пример за това как нещата можеха да са и още по-зле. Повечето медии в Ирландия са на мнение, че Гърция заслужава облекчения, но правителството е категорично против отписването на гръцкия дълг. Миналата седмица ирландският финансов министър Майкъл Нунън заяви в парламента, че категорично няма да подкрепи никакво опрощаване на гръцките задължения и е против изключването на Гърция от еврозоната. Той определи исканията на новото гръцко правителство като „невъзможни“.

Алън Грегори, който държи малък антиквариат в центъра на Дъблин, споделя донякъде становището на финансовия министър. При рецесия търговията с книги не е сигурен бизнес. Трудностите си остават въпреки подема в икономиката. Слабото евро оскъпява вноса на редки книги от Великобритания и САЩ. Според него е необосновано на Гърция да се предлагат по-специални условия, когато много други хора като него продължават да страдат. „Ирландците ще надигнат вой до небесата, ако ЕС реши да освободи Гърция от отговорност“, убеден е Грегори.

Сиймъс Кофи, преподавател по икономика в университета в Корк, дълго време защитаваше тезата, че Ирландия и Гърция нямат право да търсят вината за собствените си грешки в международните организации. Отговорността си е най-вече тяхна, смята той. Проблемите на Ирландия тръгнаха от безотговорното отпускане на кредити от банките и недостатъчната регулация на финансовия пазар. Проблемът на Гърция не са дълговете, които тя и без това почти не изплаща, а нефункциониращата ѝ икономика, казва Кофи. „Гърция има нужда не толкова от опрощаване на дълговете, колкото от сигурност – тоест от чувство за стабилност, което сега бавно се възвръща в Ирландия“, казва Сиймъс Кофи.

 
 
Коментарите са изключени за Ирландия и Гърция – прилики и разлики