shareit

Ирина Бокова поиска спешно заседание на СС на ООН

| от |

Генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова призова в четвъртък за свикване на спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, след като стана известно за разрушаването на исторически паметници от времето преди исляма, извършено от джихадистите на „Ислямска държава“.

„Тази атака е повече от една културна трагедия, тя е и проблем със сигурността, защото тя подхранва фанатизма, екстремизма и конфликта в Ирак“, разкритикува действиятя на ислямистите Ирина Бокова. Това стана в изявление след като ислямистите пуснаха видео с разрушаването на експонати от музея в Мосул.

АФП цитира музеи и учени от различни места по света, които определят загубите на артефактите като „катастрофални“.

Във видеото джихадистите посочват, че разрушават „идоли на друговерците“. Но в блога си „Реликви в конфлитни зони“ (conflict antiquities) д-р Самюел Харди (Samuel Hardy) археолог и криминолог, подчертава, че във видеото вижда разрушаване единствено на големи елементи, които не са могли да бъдат изнесени и продадени от ИД, която се финансира и чрез контрабанда на исторически артефакти.

Организацията на обединените нации за образование, наука и култура – ЮНЕСКО е специална организация на ООН, учредена през ноември 1945 г., за да насърчава сътрудничеството между нациите в областта на образованието, науката, културата и комуникациите. ЮНЕСКО се стреми да насърчи универсалното зачитане на справедливостта, законите, човешките права и основните свободи. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Ирина Бокова поиска спешно заседание на СС на ООН