shareit

ИКЕА пуска сглобяемо колело с контра

| от chronicle.bg |

Ако изморителното сглобяване на шкафове и кухненски маси не ви е достатъчно, ИКЕА скоро ще ви предостави възможността да си сглобявате и колелото – шведският мебелен гигант е готов да навлезе и в транспортния пазар.

Традиционно, новото колело на компанията ще получи благозвучно скандинавско име – „Sladda”. На шведски това означава „поднасям“ или „плъзгам се странично“. Може би не е най-подходящото име за продукт, чиято работа е да те държи стабилно изправен, докато стигнеш от точка А до точка Б, но за сметка на това колелото ще бъде много лесно за управление. Ще бъде изцяло алуминиево, много леко, няма да изисква много грижи и ще бъде перфектно за градски условия.

Дизайнът на „Sladda” му позволява да бъде сглобено от всеки желаещ, без да има нужда от някаква предварителна техническа подготовка. За улеснение веригата е заменена с неръждаем колан, а за да се избегне инсталацията на спирачни кабели, колелото ще спира чрез контра – въртене на педалите назад.

Колелото ще бъде пакетирано с прикачена задна гума. Всичко, което ще се изисква от сглобяващия, е да добави дръжките и предната гума – според ИКЕА, това е работа за 30 минути. Дръжките ще могат да се регулират според нуждите и ще има двойна степенка за по-голяма стабилност.

„Sladda е като таблет с приложения – можеш да го пригодиш за собствените си нужди чрез няколко различни аксесоари, създадени да направят ежедневието ни по-лесно,“ казва Оскар Джулин, директор на индустриалния дизайн. “Също така е и алтернатива на колата. Допринася за по-добър лайфстайл и за по-чиста околна среда.“

Потребителите ще могат да се оборудват със специални чанти за колело, каска в тон с него или дори допълнително ремарке с две колела.

Всъщност, това не е първият опит на „Икеа” в транспортния сектор. През 2014 г. компанията започна да продава в два австрийски магазина електрическо колело “Folkvanlig”, но но го изтегли след няколко месеца. Това решение не бе обяснено, но в някои колоездачни блогове се твърди, че причината била твърде високата цена на машината.

Въпреки това „Икеа” гледа оптимистично на новия си продукт. Според тях идеята да можеш да си сглобиш собственото колело перфектно се връзва с всичко останало, което компанията предлага.

„Sladda” ще бъде пуснато в продажба през август 2016г., а цената му ще бъде 699 евро, но за Обединеното кралство – 450 паунда.

 
 
Коментарите са изключени за ИКЕА пуска сглобяемо колело с контра