shareit

Идеи за радикална съдебна реформа отново влизат в парламента

| от chronicle.bg |

Правната комисия на парламента ще разгледа в сряда подписката, инициирана от гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“, която съдържа 7 предложения за съдебна реформа. След като техните предложения изобщо не бяха обсъдени между първо и второ четене на промените в конституцията, в края на миналата година организацията внесе 5090 подписа, които подкрепят идеите й.

Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление задължава Народното събрание да разгледа подписката в срок от три месеца от внасянето й и да обяви решение. Ако правната комисия подкрепи идеите, те могат да бъдат превърнати в нов законопроект за промени на конституцията. От „Правосъдие за всеки“ обаче смятат, че депутатите въобще няма да ги обсъдят по същество, а направо ще ги отхвърлят.

От гражданската инициатива настояват: да се премахне методическото ръководство на главния прокурор върху дейността на всички прокурори, намаляване на мандата му от 7 на 5 години, намаляване на мандата на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) от пет на три години без право на повторно избиране. Гражданите настояват и за въвеждане на явното гласуване по всички въпроси във ВСС. Другите предложения са: намаляване на парламентарната квота във ВСС от 11 на 7 членове, въвеждане на длъжност „заместник главен прокурор за борба с корупцията“, който да е независим в дейността си от главния прокурор, както и всички административни актове да се обжалват по съдебен път.

 
 
Коментарите са изключени за Идеи за радикална съдебна реформа отново влизат в парламента