Хмелът в бирата не само обогатява вкуса й, но и намалява вредата от алкохола върху черния дроб, съобщи БТА.
Учени от университета „Фридрих Шилер“ в Йена дали на мишки обикновена бира с хмел, специална бира без хмел или етанол. След 12 часа първата група имала по-малко натрупване на мазнини в черния дроб от животните, получили етанол. Мишките, които пили бира без хмел, имали същото ниво на мазнини в черния дроб като в групата на етанол.
Резултатите обясняват защо концентрираният алкохол по-често предизвиква смъртоносно заболяване на черния дроб от бирата.
Хмелът се добавя в бирата за вкус и като консервант. Според резултатите от германското изследване той намалява и образуването на съединенията, наречени реактивни кислородни видове, или свободни радикали, които могат да увредят клетките на черния дроб.
Необходими са допълнителни изследвания, които да проверят дали ефектът се запазва и за по-дълъг период.