shareit

Hewlett Packard Enterprise слива бизнеса си с IT услуги със CSC

| от chronicle.bg |

Hewlett Packard Enterprise ще отдели по-голямата част от операциите си с технологични услуги в самостоятелно дружество, което впоследствие ще слее с конкурента Computer Sciences Corp. (CSC), съобщава Wall Street Journal, цитиран от Капитал.

Сделката на стойност 8.5 млрд. долара е продължение на започналото през миналата година преструктуриране на групата, чрез което тя се опитва да се адаптира към променящата се обстановка в технологичния сектор. И двете компании имат сериозно присъствие в българския IT сектор с общо почти 5000 служители помежду си, макар все още да не е ясно как обединение на глобални операции ще се отрази на дейността им тук (виж карето).

През миналия ноември Hewlett Packard раздели бизнеса си на две. Производството на персонални компютри и принтери остана в старата компания, която се преименува на Hewlett Packard Enterprise, а всички останали операции бяха прехвърлени към новосъздадената Hewlett Packard Enterprise. Според обявените в сряда планове Hewlett Packard Enterprise ще се раздели с бизнес, отговарящ за две трети от работната й сила, или около 100 хил. души. Hewlett Packard Enterprise ще задържи операциите си със софтуер, сървърни и мрежови системи и хардуер за съхранение на данни.

Сливането на CSC с операциите с IT услуги на Hewlett Packard Enterprise ще създаде корпоративен гигант с годишни приходи от 26 млрд. долара. Обединената компания ще бъде оглавена от главния изпълнителен директор на CSC Майк Лаури. Споразумението предвижда 50% от акциите на новото дружество да се държат от акционерите на Hewlett Packard Enterprise. Оценката на транзакцията от 8.5 млрд. долара включва акции за 4.5 млрд. долара, паричен дивидент от 1.5 млрд. долара, както и задължения в размер на 2.5 млрд. долара.

Този ход е поредното доказателство за сътресенията в сектора на корпоративните компютърни услуги на фона на свитите разходи на бизнеса и изместването на традиционните центрове за съхранение на данни към облачни услуги. Hewlett Packard Enterprise е изправена пред нарастваща конкуренция на доставчици на облачни услуги като Amazon.com и Microsoft.

 
 
Коментарите са изключени за Hewlett Packard Enterprise слива бизнеса си с IT услуги със CSC

Повече информация Виж всички