shareit

Григор стартира с победа на Индиън Уелс

| от |

Григор Димитров оцеля в зрелищна битка с изгряващата звезда на австралийския тенис Ник Кирьос и грабна победата с 7-6(2) 3-6 7-6(4) във втори кръг на BNP Paribas Open. Българинът досега не е записвал два поредни успеха в основната схема на Мастърса в Индиън Уелс и сега ще има нов шанс да го направи срещу победителя от двубоя между Томи Робредо и Андрей Голубьов.

Димитров започна по мечтан начин с два аса от първите три точки, но при 40-0 изпъкнаха два от компонентите, които можеше да се превърнат в проблеми в днешния ден. Първо Кирьос завърши точката с куршум от форхенд, който погали линията, а после талантът ни заби рутинен бекхенд в мрежата. Скоростта и височината, на която Григор трябва да посреща топката от бекхенд създават сериозен риск от грешка при неговото изпълнение с една ръка. Ас №3 обаче приключи спора в откриващия гейм.

В първото си подаване Кирьос мина през 40-40, но като цяло сервиращите наложиха тотална доминация в началните минути. До 4-4 средната продължителност на геймовете на Димитров беше минути и 55 секунди, а тази на австралиеца – 2 минути. Григор се представяше изключително впечатляващо с 65% вкаран първи сервис (процентите на съперника гравитираха около 50%), но с близо 90% спечелени точки при пласиран първи начален удар и при двамата, пробив изглеждаше като трудно постижима мисия.

Димитров обаче трябваше да поработи при последното си подаване в сета, като спечели зрелищна размяна край мрежата, след която намигна с усмивка на Кирьос и двамата се запътиха към стола за почивка. На свой сервис австралиецът бързо подпечата тайбрека, където обаче Григор удари с първия минипробив за 2-1. Седмият ас на българина означаваше преднина от 4-1, а непредизвикана грешка от бекхенд на Кирьос за 2-6 сякаш извести, че той предава сета. С още един прекрасен сервис Димитров затвори тайбрека със 7-2 в следващата точка.

Начинът, по който се срина в тайбрека, очевидно се отрази на 19-годишния Ник, защото с нова непредизвикана грешка той подари на българина първия брейкпойнт в мача. Кирьос показа яростта си, като запрати топка в облаците, но все пак измъкна гейма с три класни сервиса. Двама продължиха да залагат смело на атакуващия стил и никой не успяваше да разчупи равенството в резултата, нито пък да се добере поне до един брейкпойнт.

И въпреки че беше взел 9 от 10 точки на първия си сервис и 5 от 8 на втория, Григор някак намери начин да допусне пробив за 3-5. Димитров спаси един брейкпойнт, но подари втори с двойна грешки и свърши работата на Кирьос с непредизвикана грешка от форхенд. Австралиецът нямаше нужда от повече шансове и с бърз сервис гейм на 15 затвори сета с 6-3.

Григор все пак успя да удържи на натиска на тийнейджъра на старта на решителната част и отрази още две точки за пробив. Кирьос обаче изглеждаше по-опасен с всяка изминала минута и въпросът дали се е възстановил от травмата в гърба вече не стоеше на дневен ред. Австралиецът стигна до нов брейкпойнт при 2-2, но Димитров решително излезе на мрежата и стъпка надеждите на съперника с изящно воле.

При 4-4 Кирьос получи нови два брейкпойнта и последва странно разиграване, в което австралиецът се подхлъзна и десният му глезен се огъна, но Димитров допусна абсурдна грешка и не успя да върне елементарна топка в опразнения корт и пробивът беше факт.

Физиотерапевт дойде на корта, но австралиецът го отпрати и реши да доиграе срещата без прекъсване. Двойна грешка направи резултата 15-40 и пред българина най-после се отвори шанс.

Димитров пласира още един стабилен ретур и съперникът му допусна непредизвикана грешка, с която материализира рибрейка. Талантът ни получи прилив на енергия и записа експресен гейм на нула за 6-5. Кирьос мина през дълъг сервис гейм, но все пак се добра до втория тайбрек за деня. И както обикновено се случва в такива изравнени битки, едно разиграване предреши изхода. Григор разгада посоката на втория сервис на Кирьос и с прекрасен ретур изкова минипробив за 4-3, който превърна в преднина от 6-3. Австралиецът спаси първия мачпойнт, но преклони глава при втория.

„Първия сет беше много важен за мен, защото знаех, че той ще хвърли всичко, на което е способен срещу мен – призна Григор. – Не видях Ник да пада, защото бях фокусиран върху разиграването, неговият удар попадна върху линията и ме изненада.“

TennisKafe.com

 
 
Коментарите са изключени за Григор стартира с победа на Индиън Уелс