shareit

Гол охлюв е на път да завладее света

| от |

Гол охлюв, който произхожда от Средиземноморието, вече се среща из цяла Европа и в Северна Америка. Екземпляри от вида бяха забелязани дори в Коста Рика и Еквадор, съобщава сп. „Сианс е авнир“.

Всъщност голият охлюв Deroceras invadens е „колонизирал“ също Южна Америка и Азия. Пренасян е в касетки със зеленчуци или заедно с градински инструменти. „Понастоящем този вид гол охлюв се среща почти навсякъде на планетата“, заяви ръководителката на изследването Хайке Райзе от Природонаучния музей в Зенкенберг, Германия.

D. invadens може да бъде забелязан под отпадъци в градините, но също в парници и на открито в природата. Достига дължина около 3 сантиметра и може да опустоши земеделска продукция.

Първоначално D. invadens живеел на средиземноморския бряг, но през 30-те години на миналия век е открит във Великобритания, 10 години по-късно – в Дания, а след това и в останалата част от Европа. Специалисти смятат, че климатични фактори – сурови зими или високи температури, биха могли да ограничат разпространението му.

Наблюденията обаче показват нещо друго – независимо от климата, обработваеми земи в различни райони, от Египет до Швеция, привличат голите охлюви. „Тези хабитати, създадени от хората, откриват нови пътища за развитието на голите охлюви в зони, които обикновено са негостоприемни за тях. Полетата могат да изиграят ролята на коридори, които да им позволят да стигнат до отдалечени хабитати“, отбеляза Райзе.

Резултатите от изследването са публикувани в Neobiota.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Гол охлюв е на път да завладее света