shareit

Германия: За гръцкия дълг може да се преговаря

| от |

Представители на Ангела Меркел обясниха, че остават отворени към дискусия за начина на изплащане на гръцкия дълг, когато бъде избрано новото правителство, но отхвърлиха опцията той да бъде опростен.

Според последните препоръки на двете най-големи германски партии най-вероятно трябва да се помогне на Самарас, който, за разлика от лидера на СИРИЗА Ципрас, иска улесняване на плащането, но не и опрощаването му. „Ще се разговаря с новото правителство, което победи на изборите. Ще се обсъди намаляване на лихвите по кредитите и удължаване на сроковете за плащане“, заяви пред Блумбърг социалдемократът Ингрид Арнд Брауер, който оглавява комисията по бюджет в германския парламент.

По-рано изтече информация, че германското правителство разработва план за действия при евентуално напускане на еврозоната от Гърция, ако опозицията победи на предсрочните парламентарни избори на 25 януари. Неотдавна сп. „Шпигел“ съобщи, че германската канцлерка Ангела Меркел и финансовият министър Волфганг Шойбле не изключват изпадналата в дългова криза Гърция наистина да напусне еврозоната. Правителственият говорител Щефен Зайберт заяви, че публикацията описва „сценарий, базиран на спекулации“. Източници от Еврокомисията посочиха на свой ред, че законодателството на ЕС не предвижда отмята на членството на която и да е държава от валутния съюз./МИА, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Германия: За гръцкия дълг може да се преговаря