shareit

Диверсификацията в действие: Газпром загуби $6 млрд. от реверса на ЕС към Украйна

| от |

През 2016 г. руският монополист ще изпусне още поне $3 млрд. приходи от недоставеното заради газовата война с Киев

от Николай Марченко 
marchenkoprofilepct

Руският монополист „Газпром“ загуби между 5 и 6 млрд. щатски долара ($) в опитите си да спре реверсивното подаване на синьо гориво от европейски потребители към съседната Украйна. За това алармира днес независимата руска агенция „Интерфакс“, която анализира данните на енергийния гигант и статистиката в енергийния сектор.

Цели $5,5 млрд. са недовзетите приходи на монополиста от доставките на газа към потребителите в Европа и Азия. Още поне $400 млн. правят глобите за недоставените количества гориво към потребителите в чужбина. По този начин, сумата надвишава в пъти текущите дългове на Националната акционерна компания Gazprom ua„Нафтогаз на Украйна“, които руският концерн се опитва да получи през Стокхолмския арбитраж.

В тази връзка се припомня, че след началото на конфликта с Москва, Киев месеци наред е получавал синьо гориво по реверсивни газови връзки от съседните Унгария, Полша и Словакия. Така, през септември 2014 г. реверс към Украйна започна Варшава – полските оператори бяха принудени да спират доставките, след като руската страна е намалила газоподаването първо с 20%, а после – с цели 45%.

През същия месец на м.г. и Братислава се опита да протегне „газова ръка“ на украинските съседи (на основната снимка премиерите на Словакия и Украйна Роберт Фицо и Арсений Яценюк пускат тържествено връзката – бел. ред.). Но тогава Словакия също се сблъскваше с намалени доставки за собствени нужди от страна на РФ, който по този начин не оставяше на Братислава резерв за газохранилища и съответно обратно подаване към украинската ГТС.

Унгарският премиер Виктор Орбан пък по политически причини сам поряза съседите си в Киев – очевидно той лично стои зад рязкото спиране на реверса към Украйна, след като в Будапеща идва ръководството на „Газпром“. Неслучайно президентът на монополиста Алексей Милер лично се видя с централноевропейския съратник на Владимир Путин, след което подписа „за стратегическо партньорство“ с местния газов оператор.

Miller OrbanПрез същия месец на 2014 г. „Газпром“ съкрати газопотока към Европа с надежда, че Европейският съюз (ЕС) ще спре да подава газ на Киев. Но това така и не се случи, тъй като резервите позволяваха и сделки през европейските газови борси. Наложи се от 6 март на 2015 г.

„Газпром“ пак да увеличи до предишните нива износа на синьо гориво към ЕС. Москва започна да доставя газа на „Нафтогаз“ само чрез предплащане от юни 2014 г. След това Киев започна да преговаря за реверсивни доставки на синьо гориво от страните на ЕС, към чието енергийно пространство формално се присъедини след асоциирането на Украйна в Общността. Според руски анализатори, през идната 2016 г. „Газпром“ ще загуби още поне $3 млрд., ако Киев продължи да увеличава обемите на реверса от съседната Словакия.

 
 
Коментарите са изключени за Диверсификацията в действие: Газпром загуби $6 млрд. от реверса на ЕС към Украйна