shareit

Ганди със статуя редом до Чърчил в Лондон

| от |

Статуя на Махатма Ганди бе открита днес в центъра на Лондон, близо до тази на Уинстън Чърчил, предаде АФП.

Статуята е издигната пред парламента, в сянката на часовниковата кула Биг Бен, след статуите на личности като Нелсън Мандела и Ейбрахам Линкълн. Бронзовият монумент се намира недалеч от статуята на Уинстън Чърчил – неговия заклет враг, който дори заявил, че се надява духовният водач на индийското движение за независимост да умре в резултат на гладната си стачка.

През 1931 г. бившият британски премиер представя инициатора на движение за несъдействие, ненасилие и мирна съпротива като „полугол факир“. Според биографите му Чърчил дори предложил Ганди „да бъде стъпкан от огромен слон“ и така да бъде наказан за дейността си срещу британското колониално владичество.

Статуята бе открита от индийския министър на финансите Арун Джайтли в присъствието на внука на Ганди Шри Гопалкришна Ганди и на британския премиер Дейвид Камерън. Тя е израз на почит към една от най-важните личности в световната история. Поставяйки Махатма Ганди на този площад ние му осигуряваме вечно присъствие в нашата страна, заяви Камерън. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Ганди със статуя редом до Чърчил в Лондон