shareit

Facebook ще ползва изкуствен интелект за подбора на теми

| от chronicle.bg |

Facebook обяви, че подборът на новините, които потребителите виждат в горния десен ъгъл на своя профил ще се прави изцяло от изкуствен интелект.

Нов алгоритъм ще подбира извадки от актуалните материали и ще ги поставя в раздела Trending Topics. Няма да има конкретно описание на историята, а нейна „опростена“ версия, придружена от броя потребители, които в момента обсъждат темата в социалната мрежа.

Когато потребителят задържи мишката върху така подбрания материал, ще види откъси от изказвания на други хора и освен това Facebook ще предлага автоматично новинарска история, която може да интересува конкретния потребител.

От компанията на Зукербърг заявиха, че темите ще бъдат подреждани само от компютър на базата на споменаванията в мрежата и активността по материалите. Освен това, подборът ще се случва и на базата на харесаните от потребителя страници, местоположението му, други теми, които е разглеждал, както и на това какво се обсъжда най-усилено в дадения момент. По този начин Facebook цели избягване на обвиненията в пристрастност, които бяха отправени към извършвания от хора подбор.

 
 
Коментарите са изключени за Facebook ще ползва изкуствен интелект за подбора на теми